Kampanjen tar for seg ti forskjellige tema – ett nytt hver måned. Målet er at det skal utløse en «refleks», som gjør at datasikkerhet er noe som faller helt naturlig.
Avdelingsleder for IT i Orkland kommune, Ronny Andreas Mehlum, forteller at det også er en del ting i kampanjen du som innbygger bør ha med deg i hverdagen.
– Linker man får tilsendt – er det nødvendigvis reelt? Det kan være nok med å bare trykke på linken, så har du tapt. Andre ting er to-faktorautentisering. Om man ikke har på det kan man for eksempel miste tilgang til både Facebook og andre kontoer, sier han.
Bruk forskjellige passord
En annen gjenganger som kan føre til hacking eller at informasjonen din havner på avveie er gjenbruk av passord, ifølge IT-ingeniør, Andreas Brustad.
– Om man bruker samme passord på forskjellige kontoer, er det store sjanser for å komme seg inn på andre steder, om hackerne først har kommet seg inn én plass.
– Vi får enorme lister med databaser med passord som er hacket, og ligger du med e-post, navnet ditt og passord der, da er det klart at noen prøver å bruke det på andre tjenester for å se om de kommer inn. Det skal ikke mer til, legger Mehlum til.
Hacker-organisasjoner kan være oppbygd som en vanlig bedrift
Ifølge Mehlum skal man ikke mange år tilbake før mengden dataangrep ikke var i nærheten av slik det er i dag. Hackerne finner stadig nye måter å snike seg unna sikkerhetstiltak, så man må alltid prøve å holde seg oppdatert.
– Noen av hacker-organisasjonene i andre land er oppbygd som en helt vanlig bedrift. De kjører barna på barnehage og skole, kommer på jobb, har ei HR-avdeling som håndterer seg, men sitter foran PC-en og prøver å lure andre, sier han.
– Hvordan bør man opptre digitalt?
– Med vanlig og sunn mistenksomhet kommer man langt, men skal du være bevisst på alt kan du fort bli paranoid, sier Mehlum.
Her er fem tips fra IT-sjefen i Orkland:
1. Bruk sterke passord (store bokstaver, små bokstaver, tall og tegn), ikke gjenbruk passord på innloggingene dine og bruk to-faktor, altså for eksempel at du må få kode på SMS når du logger inn.
2. Bruk antivirus.
3. Vær forsiktig med e-poster, lenker (på datamaskin kan du sjekke hvor lenken peker ved å holde musepekeren over) og telefoner fra personer som du ikke er sikker på hvem er.
4. Legg inn oppdateringene på telefon, datamaskin og nettbrett når de kommer.
5. Ha en eller annen form for sikkerhetskopi av dokumenter, bilder og annet som du ikke vil miste.
– Stor effekt
Temaene det skal fokuseres på i Orkland kommune de ti kommende månedene er blant annet låsing av enheter, passord, pålogging via linker og to-faktorautentisering.
– Vi skal heve kompetansen til de ansatte i kommunen. Det er enkle tiltak som er lett å gjennomføre, men med stor effekt. Hackere trenger kun tilgang til én ansatt sin konto, og får de en liten vei inn er det store muligheter til å komme seg videre. Det er viktig å øke bevisstheten på alle nivå, sier Mehlum.
– Vi ser at det stadig blir flere metoder som truer sikkerheten til bedrifter, blant annet phishing-angrep, hvor de er veldig utspekulerte. Da er det lurt å lære de ansatte hvordan de skal bli oppmerksomme på nye trender og angrep, slik at de ikke blir utsatt for det, legger Brustad til.