Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Samarbeid med foreldrene

Barn og unges viktigste arenaer for utvikling er hjemme og på skolen. Hver for seg har hjem og skole stor betydning for barn og unge, og samarbeidet mellom disse to arenaene har en innvirkning i seg selv. 

Samarbeid mellom hjem og skole omfatter både den støtten som foreldre gir til sine barn for å fremme læring og utvikling, og den direkte og jevnlige kontakten mellom skole/lærer og foreldre og de faste møtepunktene mellom hjemmet og skolen. Den skriftlige kommunikasjonen mellom foreldre og skole foregår i Visma-appen.  

Foreldremøter

Fra og med 1. trinn til og med 10. trinn skal skolen, i starten av hvert skoleår, holde et foreldremøte hvor de gir informasjon om innholdet i og organiseringen av opplæringa, hvordan foreldre kan medvirke, om rutiner og andre relevante forhold.  

Planlagt samtale med kontaktlærer 

Minst to ganger i året, skal skolen invitere foreldrene til eleven til en planlagt samtale med kontaktlæren. Samtalen skal gi foreldrene informasjon om hvordan eleven arbeider, den faglige utviklinga til eleven om hvordan eleven utvikler seg sosialt.  

Samtalen skal også klargjøre hvordan eleven, skole og foreldrene skal samarbeide for å legge til rette for at eleven lærer og utvkler seg. Elever som har fylt 12 år har rett til å være med i samtalen. Denne samtalen må ses i sammenheng med elevsamtalen.  

Samtale om utvikling – elevsamtalen 

Eleven har rett til minst en samtale i halvåret om den faglige utviklinga si. Denne samtalen kan gjennomføres i sammenheng med samtalen med foreldrene. Elevene har i tillegg rett til jevnlig dialog med kontaktlæreren om hvordan de utvikler seg sosialt og på andre måter. Denne dialogen skal ses i sammenheng med læreplanens overordna del – verdier og prinsipper for opplæringa og opplæringsloven § 1-3.  

Samtale om utvikling - underveisvurdering 

I tillegg til samarbeidet mellom hjem og skole, skal eleven få underveisvurdering som en integrert del av opplæringa si. Denne vurderinga skal fremme elevens læring, øke elevens kompetanse og gjøre opplæringa bedre tilpasset den enkelte elev. Noe av innholdet i underveisvurderinga og halvårsvurdering i fag kan være aktuell å bringe videre til eller ta opp i de formelle samtalene med eleven og foreldrene. 

Henvisning til kommunens forskrift om skoleregler: 

  • Skoledemokratiet § 3  

Henvisning til opplæringsloven:  

  • Formålet med opplæringa: § 1-3 

Henvisning til opplæringsforskriften:  

  • Foreldremøte og foreldresamtale: § 11-1 
  • Samtale om utvikling: § 9-6 
  • Varsling om karakteren faller bort eller blir satt ned: § 9-7 
  • Underveisvurdering i orden og oppførsel: § 9-12 
  • Halvårsvurdering i orden og i oppførsel: § 9-14