Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Skoledemokratiet

En viktig forutsetning for at skolen skal legge til rette for tilpasset opplæring, er at dialogen og samarbeidet mellom skolen, elevene og foreldrene er godt. Dialogen og samarbeidet foregår både i formelle og uformelle sammenhenger. Her finner du mer informasjon om det formelle samarbeidet og hvordan skoledemokratiet i Orklandsskolene er bygd opp.  

Skolen skal aktivt legge til rette for at alle elevene skal kunne ytre seg og delta i skoledemokratiet. Dette skal skje uavhengig av alder, kjønn, etnisitet, funksjonsnivå og sosial bakgrunn. Gjennom elevråd, foreldrearbeidsutvalg og samarbeidsutvalg skal dette sikres i Orkland kommune. 

Elevrådet 

Elevrådet er elevenes «talerør» og en av måtene det sikres at elevene kan medvirke og påvirke hvordan skolehverdagen deres skal være. Elevene har møte og talerett i alle saker som omhandler dem selv. Eksempler på slike saker kan være elevenes skolemiljø og læringsmiljø, hvordan undervisninga foregår og andre forholdene på skolen som har betydning for elevene. Elevene kan også ta opp saker som ikke handler om skolen eller skolehverdagen i elevrådet.  

Representantene i elevrådet skal være valgt av elevene på skolen, og de som er valgt, representerer alle elevene.  

Foreldrearbeidsutvalget - FAU 

Foreldre som har barn på skolen, er automatisk en del av foreldrerådet. Foreldrerådet velger representanter som skal delta i foreldrearbeidsutvalg – FAU.  

FAU er foreldrenes «talerør» og en av mulighetene foreldre har til å påvirke elevenes skolehverdag og til å være en konstruktiv samarbeidspartner for utviklingen av skolen og skolehverdagen. FAU kan blant annet komme med råd og innspill til skolen i saker som tas opp, men kan også på eget initiativ ta opp saker med skolen.  

Samarbeidsutvalget - SU 

Samarbeidsutvalget skal ivareta brukermedvirkning og har blant annet rett til å være med å planlegge, gjennomføre og vurdere skolemiljøet, kvalitetsutviklingen og skolereglene.  

SU består av elever, foreldre, ansatte, rektor og et politisk oppnevnt medlem, og fungerer som et rådgivende brukerorgan. SU har ikke beslutningsmyndighet i skolen.  

Skoledemokratiet beskrives i kommunens forskrift om skoleregler, disse finner du her: Forskrift om skoleregler i de kommunale grunnskolene, Orkland kommune, Trøndelag - Lovdata  

Henvisning til opplæringsloven: 

  • Organisering av skoledemokratiet: § 10-5