De opplever stor takknemlighet og får gode tilbakemeldinger for sommerjobben de de gjør. 17-åringene Sander Landrø-Vagnild og Oskar Melbye-Johansen bidrar nemlig både med sitt gode humør og sørger for artige aktiviteter for beboerne ved Hamnahaugen helse- og omsorgssenter i sommer.
De to kameratene fra Lensvik skal begynne andre året på Follo til høsten. Begge trives godt på skolen, men i likhet med de fleste av sine jevnaldrende har de lykkes med å få seg sommerjobb i heimbygda. Der får de brukt sin kreativitet samtidig som de lærer litt om hvordan det er å bli gammel.
– Hva er det som er så bra med å jobbe med eldre?
– Jeg var på Hamnahaugen i fjor også og stortrivdes. I år tipset jeg Sander om at det kanskje var mulighet for oss begge. Det har ingen av oss angret på, sier Oskar.
Sander nikker anerkjennende. Å jobbe som aktivitør for eldre betyr nemlig at du får ganske så frie tøyler til å forme din egen arbeidsdag.
– Vi er ikke med i selve pleiesituasjonen, men er med på matstell. Ellers er det opp til oss hvordan vi legger opp dagen, sier Sander, som mener denne typen jobber er viktig for å gi de eldre en mer meningsfull hverdag. De er enige om at beboerne har både flotte fasiliteter og får godt stell på Hamnahaugen, men at de ansatte normalt ikke har tid til å aktivisere de eldre slik at hverdagen blir mer innholdsrik og variert for den enkelte.
Bingo med gevinster er topp!
Det er der de to unge guttene kan bidra. I tre uker sørger de for at de som har lyst får komme seg ut på sykkeltur i nærområdet. De spiller brettspill, prater med eldre og får litt dialog om hva den enkelte kunne tenke seg å holde på med.
– Det går mye i Yatzy, men høydepunktet er nok Bingo, spesielt når vi sørger for gevinster, sier Oskar.
– Javel? Hva kan deltakerne vente seg i premie, da?
– Det mest populære er kanskje når vi får tak i noen godbiter fra kjøkkenet, ler Sander, som forteller at det faste innslaget med vafler hver fredag også er svært populært.
Givende arbeid
Sander hadde en annen type sommerjobb i fjor, men i år hadde han lyst til å gjøre noe annet.
– Hva er som er det mest givende med en slik jobb?
De to guttene veksler blikk og er samstemte i svaret sitt.
– Vi ser at dette er en viktig jobb som blir satt stor pris på. Det er en givende jobb og man blir rett og slett glad av å være her.
Sykler i all slags vær
På Hamnahaugen har de også en elektrisk sykkel med vogn foran. Der er det plass til to passasjerer. Ifølge guttene er sykkelen lite brukt resten av året, men når de inviterer på tur er det alltid noen som vil være med.
– Det gjelder uansett værforhold, sier Oskar, som kan røpe at de to hele tiden er på jakt etter å skape nye aktiviteter og at de finner inspirasjon på sosiale medier.
Ungdommens kanaler
De to har nemlig fått øynene opp for aktivitøren Håkon Sand, som jobber i eldreomsorgen i hovedstaden. Sand synes det er viktig å vise den morsomme, hjertevarme, humoristiske og muntre siden av eldreomsorgen. Han mener det ikke skal være trist å bli eldre, og derfor begynte han å lage videoer på sosiale medier med eldre på det dagsenteret han jobber.
Sand er aktiv både på Instagram og Tik Tok, og har høstet stor oppmerksomhet og lovord for måten han har profilert og aktivisert eldre på en humoristisk måte i sine videoer.
En av ideene guttene ser for seg er å la de eldre få spille volleyball.
– Er ikke det en tanke ambisiøst, da?
– Nei, ikke hvis man erstatter volleyballen med en ballong. Da blir tempoet helt perfekt, sier Oskar, som godt kunne tenke seg å jobbe som aktivitør i framtida.
Kreativitet, klokskap og en gammel dame
Gunvor Møllen tar plass i vogna sammen med Oskar, får på seg hjelmen og er klar for en liten sykkeltur i nærmiljøet. Damen fra Vassbygda er en av beboerne som setter stor pris på en tur ut i frisk luft, selv om sommerværet glimrer med sitt fravær.
– Om jeg har det bra på Hamnahaugen? Ja, det kan du da skjønne, selv om jeg har sovet litt dårlig i natt. Å få dra på tur med to sånn kjekke karer, det er jo stas, skjønner du vel. Men hva skal du? Selge meg klær?
– Neida, jeg skal bare skrive litt om disse to guttene og ta noen bilder av dere, så var det fint at du ville bli med.
– Å nei, de må nå få slippe å bli med på bilde sammen med en gammel dame som meg, humrer Gunvor, idet Sander setter fart i pedalene og de tar farvel med meg.
Jeg speider etter farkosten der den triller rolig nedover mot Lensvik sentrum. Hører så vidt de prater sammen - to kreative og kloke 17-åringer og en humoristisk dame født i 1929.