Orkland kommunes nettside skal få seg en liten oppfriskning. For å sikre at siden blir til nytte for flest mulig, har vi sikret oss lokal ekspertise i arbeidet.

- Det er stas å få sitte i et ekspertutvalg, ikke sant, Aud-Torhild?

De humørfylte og slagferdige kommentarene satt løst da kommunens kommunikasjonsavdeling hadde møte med Arild Røland og Aud-Torhild Andersen forrige uke. De to representerer kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Orkland. Temaet for møtet var kommunens nettside – hvordan bør den være utformet for å gi best opplevelse for flest mulig?

Enklere, ikke vanskeligere

Det er et nasjonalt mål at mesteparten av offentlig informasjon skal publiseres på digitale plattformer. I år ble samfunnet nærmest sjokkdigitalisert som følge av koronapandemien, og det er liten tvil om at nye løsninger gir mange nye muligheter. Samtidig må vi stille krav til digitale løsninger at ingen blir stengt ute. Digitalisering skal gjøre hverdagen enklere, ikke vanskeligere.

Funksjonsgap

Med universell utforming innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) menes utforming eller tilrettelegging slik at virksomhetens alminnelige funksjoner kan benyttes av flest mulig. Selv om det foreligger strenge krav til leverandører av digitale løsninger om universell utforming, er det fortsatt mye å gå på. To av tre med nedsatt funksjonsevne opplever at nettsider, apper og automater er vanskelige å bruke. Det viser en rapport utarbeidet av Proba samfunnsanalyse, som ble publisert sommeren 2020.

Godt utgangspunkt

- Kommunevåpenet har mye grønt i seg, og vi forstår at det gir noen føringer for den grafiske profilen. Grønt og rødt er imidlertid ikke gode farger verken for svaksynte eller alle som er fargeblinde, sier Arild.

Både Aud-Torhild og Arild er svaksynte. Arild er i tillegg svært lyssensitiv. De er enige om at det er mye bra med kommunens nettside. De nevner spesielt chatroboten Kommune-Kari, som de mener er til god hjelp for svært mange. Selve nettsiden er innbydende, og de liker at det er utstrakt bruk av bokser som grafiske element.

- Det er så bra at disse er store. Det er også til stor hjelp for folk med kognitive utfordringer. Det bør være god plass til musepekeren, og så bra at boksene skifter farge når pekeren beveger seg over boksen, sier Aud-Torhild, som imidlertid ønsker seg andre fargevalg enn det som er valgt i dag.

Gode råd gir bedre løsning

I det svært nyttige arbeidsmøtet kom de to representantene også med en del andre råd, tips og ønsker til hvordan nettsiden kan bli enda bedre for alle brukergrupper.

- Dette kan vi like. Å bli tatt med på råd er noe vi setter stor pris på, og nå er vi spent på hva dere får til, sier Arild.

Arbeidet med ny og forbedret løsning er forventet å kunne presenteres tidlig neste år – det er bare å følge med!