I utgangspunktet hadde de bare en ting felles – at de alle hadde vært gjennom kreftbehandling. Men etter å ha truffet hverandre nesten hver torsdag siden våren 2022, oppdager de stadig at det er mye som knytter dem sammen. Slikt blir det vennskap av.

– Det er klart vi snakker om oss selv, og da er takhøyden stor. Det er sånn vi finner ut at andre også strever med det samme som oss selv.

Det sier Atle Olav Sognli, eneste hane i kurven denne torsdagen i Sanitetsforeningens hus på Evjen. Resten av forsamlingen er kvinner, unge som eldre. Alle som en har de vært gjennom kreftbehandling, noe som har vært tøft både for dem selv og de nærmeste. Men livet smiler igjen, og disse møtene på kafétilbudet i regi av Orkland kommune er definitivt blitt et lyspunkt i tilværelsen.

Et godt tilbud

Selv om kreftbehandlingen er over, opplever mange at senskadene setter sitt preg på livet etterpå.

– Etter at sykehuset har gjort sitt, er over er man ofte overlatt til seg selv, sier Marthe Barstad Aas, som er bosatt i Skaun, og som ikke er kjent med at man har et slikt kafétilbud i sin hjemkommune. Derfor var hun ikke vanskelig å be da hun gjennom en venninne fikk vite om tilbudet i Orkland.

– Vi er ikke så nøye med bostedsadressen på dette tilbudet, sier fysioterapeut Kirsten Singsaas Sundsøy, som sammen med spesialsykepleier i kreftomsorg Tove Rian Ljøkel har fått på plass dette tilbudet, som er for både kreftpasienter, pårørende og etterlattet.    

Spleiselag

Kafétilbudet får økonomisk støtte fra Kreftforeningen, som stiller krav om at tilbudet har en kommunal forankring. Det har det gjennom Sundsøy og Ljøkels faglige deltakelse i prosjektet. Sanitetsforeningen låner velvillig ut lokalet sitt, mot at kommunen dekker kostnadene til renhold. Deltakerne betaler ingen deltakeravgift.  

Viktig bidrag i kreftsaken

Kreftforeningens hovedformål er å forebygge og bekjempe kreft, samt bedre livskvalitet for pårørende, pasienter og etterlatte. Et tilbud som en temakafé i nærmiljøet kan være et viktig bidrag inn i dette, og de faglige temaene som tas opp er i overensstemmelse med Kreftforeningens etiske retningslinjer.

– At kreftforeningen er med gjør at vi kan bruke deres logo i markedsføring, og at vi blant annet kan benytte oss av digitalt faglig materiell som de har. Støtten fra foreningen kan brukes til servering, husleie eller andre utgifter, som for eksempel å dekke kostnader til eksterne foredragsholdere, forteller Sundsøy.

Ut på middag

I tillegg til å dele av sine egne erfaringer og få faglige innspill og råd, vanker det alltid kaffe og noe å bite i på kafeen, og så godt kjente er de blitt at de også møtes utenom det ukentlige treffet.

– En gang i måneden møtes vi for å spise middag sammen, og da pleier vi å ha det veldig artig, sier Atle Olav Sognli, som også forteller at de har sin egne lukkede gruppe på Facebook der de holder kontakten mellom treffene.

Pilotprosjekt

Sanitetsforeningen låner velvillig ut lokalet sitt, mot at kommunen dekker kostnadene til renhold.

Kafésatsingen er foreløpig et pilotprosjekt i kommunal regi, som skal evalueres i løpet av våren. I en eventuell videreføring og for å gjøre tilbudet mer bærekraftig er det en intensjon at de praktiske oppgavene knyttet til tilbudet i hovedsak skal driftes av frivillige, eventuelt at noen deltakere selv kan bidra.

– Har du lyst til å bidra er det bare å ta kontakt med oss, sier Sundsøy.

Et behov vi ikke visste om

Men at grunnlaget er lagt for at deltakerne vil fortsette å treffe hverandre uavhengig av hva som skjer med prosjektet er det liten tvil om.

– Det er udiskutabelt at tilbudet dekker et behov. Jeg vil kanskje si det så sterkt som at det dekker et behov vi ikke engang visste at vi hadde, sier Aas, som tror mange i samme situasjon ofte kan bli ensomme og bli sittende alene med tunge tanker og plager.  

Kafégjestene er sikker på at flere kunne hatt glede av å treffes på denne måten, og presiserer at de gjerne tar imot flere som er i samme situasjon. De er skjønt enige om at å treffes på denne måten er både motiverende og fungerer som en vitamininnsprøytning for humøret.