Regjeringen har fjernet alle forskriftsfestede tiltak mot covid-19. Fra nå av er korona å regne som en virusinfeksjon på lik linje med influensa. Det sier kommuneoverlege Jimmy Wikell, som i denne artikkelen forklarer hvordan vi alle nå skal håndtere situasjonen og justeringene i kommunalt tilbud.

- Nå handler det om å ta tilbake det normale livet vi hadde før pandemien. I fellesskap må vi alle bidra til å snu frykt og restriksjoner over til en tilnærmet normal hverdag der korona ikke lenger dominerer måten vi lever på, sier Wikell.

Må leve med litt risiko

Begrunnelsen for at Regjeringen nå har opphevet tiltakene er at pandemien ikke lenger utgjør en stor helsetrussel for de fleste av oss. Kravet om isolasjon og karantene er opphevet. Omikronviruset gir langt mindre alvorlig sykdom, og vi er godt beskyttet av vaksiner. Antallet som forventes få et alvorlig sykdomsforløp er så lavt at det ikke lenger vurderes som kapasitetsoverskridende for sykehusene.

- Noen kan bli syk av viruset på lik linje med andre virus, men det er en risiko vi nå må leve med på lik linje med den årlige influensa, sier Wikell.

Siden alle lovfestede tiltak er borte, gjenstår det nå kun noen få anbefalinger. Likevel vil snart to år med restriksjoner i samfunnet føre til at enkelte vil ha spørsmål om hvordan de nå skal forholde seg. Kommuneoverlegen tar derfor for seg de områdene som nok vil føre til flest henvendelser til fastleger og koronatelefon i dagene som kommer.

Munnbindbruk

Munnbindpåbudet gjelder ikke lenger. Det er kun anbefalt at risikogrupper bruker det, eller at de som er i kontakt med risikogruppene tar det på seg dersom avstand ikke kan opprettholdes.

- Dette betyr for eksempel at du tar på munnbindet dersom du skal besøke noen du kjenner på sykehjem som ikke bør utsettes for virusinfeksjoner, men du trenger ikke bruke det på butikken eller på kjøpesenteret, sier Wikell.

Barn i barnehager og skoler

Barn og unge trenger ikke lengre å teste seg. Dette gjelder uansett om de har symptomer eller har vært i nærkontakt med smittet eller bor i husstand med smittet. Det betyr altså at vi går bort fra både selvtesting og bekreftende PCR-test. Dette innebærer at vi nå avvikler teststasjonen ved Orkland rådhus.

- Anbefalingen er nå at barn og unge blir hjemme dersom de er syke, på lik linje som ved annen sykdom. Når formen blir bedre og barnet har vært feberfri i 24 timer kan det gå på skolen eller i barnehagen, sier kommuneoverlegen.

Han sier at barna også kan møte i barnehage eller skole ved milde restsymptomer som rennende nese, snørr, heshet og litt hoste. Dersom barnet skulle bli dårlig, anbefaler kommuneoverlegen selvsagt at foreldrene tar kontakt med fastlegen. Er barnet stort sett friskt med bare litt feber er det imidlertid ingen grunn til å gjøre det.

Voksne

Får du symptomer anbefales det å ta en selvtest. Dette gjelder deg som har fått 3 doser vaksine eller 2 doser vaksine og i tillegg gjennomgått sykdommen de siste 3 månedene. Husk – kun selvtest, ikke PCR-test. Har du ikke tatt vaksine, eller bare tatt 1 eller 2 doser, kan du ta en PCR-test hos fastlegen, men det er ikke noe krav om det. Har du ikke symptomer frarådes testing uansett om du er i husstand med smittet eller vært nærkontakt til smittet.

- Vi har meget høy vaksinasjonsdekning i Orkland og forventer derfor lav etterspørsel etter PCR-testing, sier Wikell, som anbefaler at voksne som er bekreftet smittet med covid-19 holder seg hjemme i 4 døgn fra symptomstart og uansett til de har vært feberfri i ett døgn.

Deler ut selvtester og holder koronatelefonen åpen

Orkland kommune vil fortsette å dele ut selvtester ved rådhus og kommunehus ut februar måned. Det er utlevering mandag til fredag på rådhuset og alle kommunehusene.

Koronatelefonen fortsetter å ha åpent på hverdager mellom 10:00 til 12:00 inntil videre for å håndtere de spørsmålene innbyggerne måtte ha.

På våre faste sider om korona har vi oppdatert informasjonen som gjelder nå

Kommunedirektør Ingvill Kvernmo har nå en klar oppfordring til oss alle:

- Innbyggerne i Orkland har vært svært flinke under hele pandemien. Myndighetenes krav og anbefalinger er blitt fulgt opp på en svært god måte. Når nå myndighetene sier at vi kan slippe opp, så skal vi gjøre det. Men husk fortsatt god hånd- og hostehygiene og følg vaksinasjonsprogrammet!

Råd og anbefalinger fra lørdag 12. februar