– I stedet for å irritere seg over problemer, skal man spørre seg selv hvordan de kan løses – og det har disse elevene klart!
Det sier rådgiver i Ungt entreprenørskap Trøndelag, Siri Korsnes.
Onsdag 16. oktober presenterte 6. klasse ved Evjen skole, som den første skolen i Trøndelag, oppfinnelser de har kommet opp med gjennom Ungt entreprenørskap sitt program, SMART teknologi.
Elevene fikk vise frem sine ideer for en jury bestående av ordfører Hanne Nyhus og kommunalsjef for oppvekst i Orkland kommune, Solveig Melby.
– De fikk i oppdrag å åpne øynene for muligheter rundt seg, snakke med ulike mennesker og identifisere utfordringer som kan bli til løsninger. De har gjort en fantastisk jobb med dette, sier Korsnes.
– Fremoverlent
SMART teknologi er en del av Ungt Entreprenørskap sitt initiativ for å fremme kreativitet og problemløsning blant unge. Prosjektet gir elever i barneskolen en unik mulighet til å bruke teknologi som verktøy for å utvikle innovative løsninger. Ludenso Create, et norskprodusert 3D-verktøy, har vært en sentral del av arbeidsprosessen.
Tidligere har prosjektet blitt gjennomført i Østfold. Da det skulle velges en skole som kunne være først ut i Trøndelag, var det liten tvil om at Evjen passet perfekt.
– Evjen skole er fremoverlente, med lærere som tåler å stå i det kreative kaoset, selv om det kan være krevende, sier Korsnes.
Kreative løsninger
En vaske-edderkopp som vasker speil, vegger og gulv, et elektrisk sykkelstativ, en potevasker for hund og en klesbretterobot var oppfinnelsene elevene stolt kunne vise frem.
– Vi har bedt elevene se seg rundt, finne problemer og tenke over hvordan de kan løses. De har virkelig klart det, og vi er veldig imponert over resultatene, sier hun.
Kommunalsjef oppvekst i Orkland kommune, Solveig Melby, var imponert over alle de gode idéene til elevene.
– Personlig ser jeg nytten i både vaskerobot, klesbretter, hundepotevasker og elektronisk sykkellås, og det tror jeg mange ville ha gjort. Så her har vi tydeligvis mange oppfinnerspirer. Elevene ga selv uttrykk for at dette hadde vært en artig og spennende læringsprosess, sier hun.
Samarbeidet settes høyt
– Hva betyr et slikt tilbud fra Ungt entreprenørskap for skolene i Orkland?
– Dette gir elevene mulighet til å utvikle kreative evner for å finne løsninger på praktiske problem. Det gjør læringen meningsfull, noe som er motiverende i seg selv. Vi ønsker en mer praktisk opplæring i skolen fordi vi mener det er en god måte å lære på. Alle programmene til Ungt entreprenørskap bidrar til dette, og derfor setter vi samarbeidet høyt, sier Melby.