Barns språkutvikling starter lenge før de kan si sine første ord. Dette er utgangspunktet for prosjektet Bokstart, et samarbeid mellom Orkland bibliotek, Trøndelag fylkesbibliotek og Foreningen Les. Gjennom å dele ut gratis bøker og informasjonsmateriell til små barn og deres foreldre, jobber prosjektet for å styrke barns språkutvikling og leseglede.
For å få mer innsikt i prosjektet, har vi snakket med Lydia Brækkan fra Orkland bibliotek.
– Hva er hovedmålet med Bokstart?
– Hovedmålet er å styrke barns språkutvikling og skape et positivt forhold til bøker og lesing fra tidlig alder, forteller Lydia Brækkan. Gjennom samarbeidet med helsestasjoner og biblioteker når vi ut til foreldre allerede når barna er små. Vi ønsker å gi dem både kunnskap og inspirasjon til å lese sammen med barna.
Ved 8- eller 10-månederskontrollen på helsestasjonen får foreldre utdelt et gavekort som kan byttes mot en gratis bok på biblioteket. Samtidig mottar de brosjyrer om bibliotekets tilbud og tips om språkutvikling. Når foreldrene besøker biblioteket, får de hjelp til å bli kjent med tilbudene og mulighet til å opprette lånekort.
– Hvorfor er tidlig innsats så viktig?
Forskning viser at lesemiljøet i hjemmet har stor betydning for barns evne til å lære å lese og skrive. Lydia utdyper:
– Når foreldre leser for barna sine, utvikler barna både språk og sosial kompetanse. De får bedre forutsetninger for skolegangen sin. Barn som ikke blir lest for, kan få utfordringer når de begynner på skolen. Derfor er det så viktig å starte tidlig.
Prosjektet bygger på erfaringer fra England, hvor Bokstart ble lansert i 1992. Tall derfra viser at foreldre som deltar i Bokstart-prosjektet leser mer for barna sine og besøker biblioteket oftere.
Bokstart og pappatreff: Et sosialt fellesskap
For å utvide prosjektet tilbyr bibliotekene på Orkanger og Løkken pappatreff annenhver mandag. Dette er en arena hvor fedre kan møtes, utveksle erfaringer og få inspirasjon til å lese for barna sine.
– Hvordan fungerer pappatreffene?
– Pappatreffene er uformelle og skal være et hyggelig møtested. Vi snakker om bøker, gir tips til høytlesing, og noen ganger har vi temakvelder med spesifikke temaer, sier Lydia.
En gave som varer livet ut
Bokstart handler om mer enn å dele ut bøker – det handler om å gi familier verktøyene de trenger for å bygge et godt språkmiljø hjemme.
– Hva håper dere å oppnå på lang sikt?
– Vi ønsker å skape varige vaner og engasjement for lesing, avslutter Lydia Brækkan. Ved å gi foreldre kunnskap om hvor viktig tidlig innsats er, håper vi å legge grunnlaget for at flere barn kan lykkes både på skolen og senere i livet.
Har du spørsmål?
For mer informasjon om utlevering av gavekort for bøker, kan du kontakte din helsestasjon. Ved spørsmål i forbindelse med prosjektene kan du kontakte ditt bibliotek:
Orkanger bibliotek: folkebiblioteket@orkland.kommune.no
Løkken bibliotek: biblioteket.lokken@orkland.kommune.no
Lensvik bibliotek: biblioteket.lensvik@orkland.kommune.no
Ønsker du å vite mer om Bokstart-prosjektet eller pappatreffene, kan du også besøke bibliotekets nettsider eller stikke innom ditt lokale bibliotek. Bokstart kan være starten på noe stort – for både små og store lesere!