31. mai er siste åpningsdag for dagens bibliotek på Krokstadøra. Men fra skolestart høsten 2024 vil et forbedret tilbudet være i gang igjen når alt av barne- og ungdomsbøker og utstyr er flyttet til skolen.

– Det betyr at etter sommeren vil skolen ha bibliotektjeneste fem dager i uka i stedet for en, sier leder for Orkland bibliotek, Sigrid Haugen Flor.

Analyse og beslutningsgrunnlag

Tjenesteutredningen som ble utført høsten 2023 viste at det gjennomsnittlige besøkstallet ved biblioteket på kommunehuset på Krokstadøra var på 1,3 person per uke.  I budsjettvedtaket i desember ble det bestemt at tilbudet skulle avvikles i sin nåværende form, og bibliotektjenesten fikk i oppdrag å se på alternative løsninger.

Partnerskap og flytteprosess

– Vi landet fort på at det å ta i bruk skolen var en nærliggende og naturlig løsning. Vi har hatt et godt samarbeid og dialog med Aa skole, som gjør at vi etter sommeren vil ha et flott skolebibliotek på Krokstadøra, sier biblioteksjefen.

Fordeler med den nye ordningen

Det er avklart at skolen vil få være med å plukke alt av bøker og inventar som de ønsker skal flyttes over til skolen. Løsningen medfører at biblioteket kan ha åpent skolebibliotek fem dager i uka i stedet for en. 

– Det betyr at barn og ungdom på Krokstadøra vil få et mye bedre bibliotektilbud enn de har i dag, poengterer Flor.

Forbedret bibliotektilbud for lokalsamfunnet

Bøker som ikke blir en del av skolens bibliotek, vil også bli gjort tilgjengelig for øvrige innbyggere på Krokstadøra. 

– De praktiske løsningene er ikke helt på plass ennå, men dette jobber vi med, sier Sigrid Haugen Flor. 

Siste åpningsdag på dagens bibliotek på Krokstadøra er fredag 31. mai.