Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Ny samarbeidsavtale med Røde Kors: – Vi liker å samarbeide med kommunen

I forkant av tirsdagens kommunestyremøte ble det undertegnet ny revidert samarbeidsavtale mellom Orkland kommune og de to lokale Røde Kors-foreningene i kommunen. 

Orkland Røde Kors og Meldal Røde Kors er to selvstendige foreninger, men som etter kommunesammenslåingen samarbeider svært tett. Ved oppstart av Orkland kommune ble det inngått en felles samarbeidsavtale med de to Røde Kors-foreningene om å hjelpe til når kommunen har behov for bistand i en beredskapssituasjon. Denne avtalen er nå revidert og videreføres i fem år.  

Roller og ansvar ved beredskap 

Avtalen dekker samarbeidet før, under og etter ekstraordinære hendelser innen hele spektret av kriser og katastrofer som kan oppstå.  

– Dette dreier seg blant annet om å bistå med evakuering ved en alvorlig hendelse, og ressurser til etablering av evakuert- og pårørendesenter, sier leder i Orkland Røde Kors, Gunnar Lysholm.  

Ved større beredskapsøvelser trekkes alltid Røde Kors med slik at de kan få øvet gjennom sine spesifikke operative funksjoner, noe Lysholm trakk fram som svært nyttig. 

Engasjement og medlemstall 

Sammen med leder i Meldal Røde Kors, Are Hansen, orienterte Lysholm politikerne kort om situasjonen for de to foreningene i kommunestyret. Til sammen har de to foreningene over 600 medlemmer, der cirka 70 personer deltar aktivt i ulike funksjoner.  

– I Orkland Røde Kors dreier det seg om alt fra redningstjeneste, besøkstjeneste og leksehjelp til å arrangere julekveld for de som ønsker det, forteller Lysholm. 

Meldal Røde Kors er primært et hjelpekorps, som har sin base i Resdalen.  

Tekniske hjelpemidler  

Foruten å stille med folk har også foreningene tilgang til mye utstyr som kan komme til nytte i ulike situasjoner. Lysholm og Hansen trakk fram både tilgangen til snøscootere, ATV og egen beredskapsbil som eksempler. 

– Vi har også egen undervannsdrone som kan gå ned til 100 meter og har aksjonsradius på 300 meter fra operatøren, sier Gunnar Lysholm. 

Vektlegger samarbeidet 

De to trakk fram at de ser svært god nytte av det tette samarbeidet med kommunen, og er svært glade for at dette er formalisert gjennom en avtale.

På bildet ser jeg tre personer stående på en gressplen, em kvinne og to menn.

Samarbeidsavtalen er underskrevet. Fra venstre Are Hansen fra Meldal Røde Kors, ordfører Hanne Nyhus og leder i Orkland Røde Kors, Gunnar Lysholm.

Sist oppdatert 18. juni 2024