Neste uke er det klart for Orklandspride for tredje gang. Ordfører Hanne Nyhus skal holde tale på paradedagen og oppfordrer innbyggerne til å delta på de flotte arrangementene gjennom uka. 

Det var selvsagt for ordfører Nyhus å takke ja da arrangøren spurte om hun ville holde tale under årets Pridemarkering. 

– For meg handler det om at vi skal være en raus og inkluderende kommune. Det handler ikke bare om seksuelle orienteringer og kjønnsidentiteter. Det handler om gjensidig toleranse og trygghet for at alle skal kunne være den de er. Vi skal ikke nødvendigvis forstå alt, men vi skal akseptere og være raus med hverandre.

– Trenger vi en markering som Pride?

– Jeg tror faktisk vi trenger det mer og mer. Vi ser strømninger i samfunnet som tyder på at toleranse og aksept er på retur. Vi opplever hatkriminalitet mot utsatte grupper, som gjør at folk velger å leve i skjul. Jeg opplever at vi er i ferd med å bli hissigere enn før, ikke minst i kommentarfelt på nettet. Vi ser at kvinners rettigheter er truet i mange land og at frykten for fremmede er økende. 

– Vi hører ofte folk si at de har respekt og toleranse for andre, men ikke kan forstå hvorfor noen på død og liv må gå i tog og være så synlig. Vi heterofile går jo ikke i tog. Hva vil du si til de som tenker sånn?

– Pride arrangeres fordi vi som samfunn ønsker å vise at de som sitter ensom på jente- eller gutterommet sitt skal vite at de skal kunne være trygge i sitt lokalmiljø. Vi vet at mange tidligere forlot små lokalsamfunn og søkte til byer for å finne fellesskapet. Pride er et signal om at ungdommen skal få lov til å finne seg til rette her. 

– Hva synes du om at det arrangeres Pride i Orkland?

– Det er bra. Jeg har fått flere henvendelser fra utflyttede orklendinger som har kommet hjem for å delta i toget fordi de er stolte av deres gamle hjemkommune har Pridemarkering.

– Er det noen spesielle historier eller personer som har påvirket din holdning til dette temaet?

– Ja, det er det. Det gjør inntrykk å høre Jon Reidar Øyan fortelle sin historie om hvordan det var å være annerledes på en liten plass som Snillfjord. Det var ikke så enkelt å være han på den tida. Han har vært en svært tydelig talsperson og et stort forbilde.

– Er det noen høydepunkter i årets program du ser spesielt fram til? 

– Jeg ser spesielt fram til å høre kjærlighetshistorien om Karl og Johan på Orkla Industrimuseum torsdag kveld. I tillegg synes jeg det er så gledelig at kirka i Orkland er med og at det arrangeres egen regnbuemesse i Orkanger kirke på søndag. At kirken på denne måten tar et så tydelig standpunkt, gleder meg stort.

Nyhus håper innbyggerne vil støtte opp om årets arrangement, og berømmer Orklandspride for å ha satt sammen et variert og interessant program.

– Om du ikke vil gå i selve paraden, kan du jo delta ved å stå langs ruta eller møte opp på et av de andre flotte tilbudene, oppfordrer ordfører Hanne Nyhus.