Først i landet
– Orkland kommune var pionerer på området, forteller Eivind Selven, fysioterapeut ved Orkanger Fysioterapi og Osteopati.
– Orkdal kommune inngikk samarbeid med Antidoping Norge allerede i 2016, som den første kommunen i Norge. Det startet som et prosjekt over tre år, men vi så raskt verdien av å videreføre arbeidet. Da Orkland kommune ble opprettet i 2020, var det en selvfølge å fortsette.
På spørsmålet om hvorfor dette arbeidet er så viktig, svarer han bestemt:
– Doping er et samfunnsproblem som rammer både unge og voksne. Vi ønsket å ta grep for å forebygge og skape en treningskultur basert på helse, ikke prestasjonsjag.
En dag for bevissthet og endring
Antidopingdagen som arrangeres 13. januar 2025, er en del av kommunens forebyggende innsats.
– Målet er å øke kunnskapen om doping og kroppspress, forklarer Selven. På treningssentrene vil ansatte snakke med medlemmene om temaet, og det vil være brosjyrer og plakater som setter søkelyset på antidoping. En representant fra Antidoping Norge besøker også sentrene for å engasjere i samtaler. En av politikontaktene i Orkland, Espen Dyrseth, vil være med på disse besøkene.
– Vi er veldig glade for at Dyrseth vil delta på denne dagen, sier Selven. – Hans tilstedeværelse understreker betydningen av samarbeid mellom kommune, politi og treningssentre i kampen mot doping.
Ungdom under press
Ungdata-undersøkelsen fra 2023 viser at 34 prosent av ungdom i Orkland trener på treningssenter ukentlig, men mange opplever også kroppspress. Selven mener disse tallene er bekymringsfulle.
– Vi ser et stort behov for å støtte ungdom i å utvikle positive holdninger til kropp og trening. Antidopingarbeidet vårt er en del av dette.
Han fortsetter:
– Doping er ofte et symptom på et større problem med selvtillit og kroppsbilde. Vi må jobbe helhetlig, både med informasjon og med å skape trygge treningsmiljøer der alle føler seg velkomne.
Et felles løft
Treningssentrene i kommunen spiller en nøkkelrolle i dette arbeidet.
– Vi er veldig heldige som har sentre som tar antidoping på alvor, sier Selven. – Sammen viser vi at vi setter helse foran prestasjon. Dette er også en flott mulighet for sentrene til å vise sin profil som ansvarlige aktører.
Han trekker frem betydningen av samarbeid:
– Når vi står sammen som en kommune, sender vi et sterkt signal om at doping ikke er akseptert her.
En personlig drivkraft
På spørsmål om hva som har drevet ham i dette arbeidet gjennom årene, svarer Selven ydmykt:
– Som fysioterapeut og med bakgrunn fra idretten vet jeg hvor skadelig doping kan være, både fysisk og psykisk. Jeg ønsker å bruke min kunnskap til å bidra til en sunnere kultur.
Eivind Selven avslutter med en oppfordring:
– Antidopingarbeidet handler om å ta ansvar – som treningssentere, kommune og enkeltpersoner. Hvis vi kan inspirere én ungdom til å velge sunne treningsvaner, er det alene verdt alt arbeidet.