Her er det andre kurskveld i Orkland kommunes nye tilbud, «Trygg på nett». Temaet for kvelden er BankID, Vipps og svindel, og deltakerne er ivrige etter å få vite mer om fordeler og fallgruver.

Et kurs for alle – men hvor er mennene?
Siden oppstarten i januar har 44 deltakere deltatt på kurset. Etter at påmeldingsfristen gikk ut ble det bestemt at kursene skulle arrangeres på Orkanger, Lysheim skole, Kårstuggu på Svorkmo og Meldal helsetun, og i disse dager er det halvgått løp for de som fikk plass. 75 prosent av deltakerne er kvinner, og et åpenbart spørsmål er selvsagt hvorfor er det slik? Er det fordi kvinner har en lavere terskel for å innrømme at de trenger hjelp med digitale verktøy? Eller er det kanskje de som oftest håndterer den digitale hverdagen i hjemmet og som vil øke sin kunnskap?
Vil være selvstendig
– For meg handler det i bunn og grunn om å bli tryggere i det å bruke digitale hjelpemidler. Jeg har lyst til å lære meg det jeg trenger for å være selvstendig og beherske verktøyene på egen hånd, uten å være avhengig av andre.
Det sier Bjørg Wormdal, som slett ikke er noen nybegynner i den digitale verden. Men selv om hun har praktisert på digitale flater både privat og gjennom jobb, føler hun at verden raser av sted på dette området. Hun tror mange kan ha nytte av kurs som dette og at behovet fortsatt er stort for å lære seg en del grunnleggende.
– Jeg har prøvd å få med meg flere venninner, for jeg er helt sikker på at flere har behov, og jeg vil uansett oppfordre dem til å melde seg på hvis det skulle bli flere muligheter.

En praktisk tilnærming til digitale utfordringer
Kursene tar for seg grunnleggende digitale ferdigheter som gjør hverdagen enklere og tryggere. Kveldens tema ledes av representanter fra Orkla Sparebank: Oddgeir Dragseth, Frank M. Sundli og Karen Emelie Melbye. De deler av sin erfaring og gir nyttige råd om trygg bruk av BankID, Vipps og hvordan man unngår å bli offer for digitale svindlere.
Kursholderne forklarer farene ved å dele BankID-informasjon og deler historier fra virkeligheten – som når folk uforvarende gir fra seg sensitive opplysninger til svindlere. Det viktigste budskapet: Del aldri påloggingsinformasjon med noen, verken BankID eller passord.
En trygg arena for å stille spørsmål
En av de store fordelene med kurset er muligheten til å stille spørsmål og få personlig veiledning. Kursdeltakerne har med seg sin egen smarttelefon eller nettbrett og får hjelp til å løse konkrete utfordringer. Kursholderne understreker at det ikke finnes dumme spørsmål – her er alle velkomne, uansett forkunnskaper.
Fakta om kurset
📌 Arrangør
- Orkland kommune
- Kurset har fått økonomisk støtte fra Digitaliseringsdirektoratet
📌 Hva lærer du?
- Koble til WiFi
- Bruke smarttelefon og apper
- BankID og Vipps
- Appene Helsenorge og HelsaMi
- Nettvett og datasikkerhet
- Unngå digitale svindler
📌 Hvem kan delta?
- Alle som ønsker å bli tryggere på digitale verktøy, uansett alder
- Ingen forkunnskaper kreves
- Deltakere må ha egen smarttelefon/nettbrett og BankID