Eksperten som ledet utviklingen av den første gigafabrikken til verdens største elbilprodusent har startet eget selskap, og inngått et omfattende samarbeid med norske Elinor Batteries i Orkland.

– Samarbeidet med verdensledende batteriteknologer er helt sentralt for å realisere lønnsom batteriproduksjon i Norge, sier daglig leder i Elinor Batteries, Arne Fredrik Lånke i en pressemelding torsdag. 

Lars Helge Helvigs investeringsselskap, Valinor, står bak Elinor Batteries som planlegger batteriproduksjon i Orkland i Midt-Norge. Kommunestyret i Orkland har allerede vedtatt områdeplanen for det som skal bli Norges største grønne industripark, Eiktyr.

Her kan du lese mer om Elinor Batteries

Teknologi

Partnerskapet som er inngått med det kinesiske batteriselskapet Morlus Technology sikrer det norske selskapet tilgang til banebrytende batteriteknologi og kompetanse på å bygge store batterifabrikker.

Bak det kinesiske selskapet står Shen Xi, som har mer enn 20 års bransjeerfaring innen batteriforskning, batteridesign og fabrikkbygging. Shen jobbet i mange år i verdens største elbilprodusent BYD, der han blant annet ledet utviklingen av selskapets første LFP-batteri for kjøretøy og etableringen av Kinas første gigafabrikk med kapasitet på over 10 GWh. Shen Xi og Morlus er nå i gang ny storstilt batteriproduksjon og har valgt å inngå partnerskap med Elinor Batteries.

En gruppe mennesker samlet i Hjørnestuen på Bårdshaug Herregård
Sentrale personer var i sommer samlet til lunsj på Bårdshaug Herregård. Fra venstre mot høyre: Arne Fredrik Lånke, administrerende direktør i Elinor, Hanne Nyhus, ordfører i Orkland, Tomas Iver Hallem, fylkesordfører, Guanglin Wu, viseadministrerende direktør og finansdirektør i Morlus, Guro Solem, direktør for investorrelasjoner i Elinor, Sofi Hildonen, direktør for forretningsutvikling i Elinor, Dr. Rong Hao, direktør for teknologiforskning i Morlus.

2025-beslutning 

Avtalen gjør at Elinor vil være klare med egne batterier for kommersielt salg i Europa i løpet av et halvårs tid – foreløpig produsert på fabrikken til Morlus i Kina. Dette setter også fart i fabrikkplanene i Orkland, der målet er å fatte en investeringsbeslutning i 2025.

Morlus har en rekke høyprofilerte asiatiske investorer på eiersiden, i tillegg til grunnleggerne og ansatte. Blant de største aksjonærene er Gongniu Electrics/Bull Electrics, Zhengxuan Investment og China-Singapore Suzhou Industrial Park Development Group.

Valinor: Unik forutsetning

Valinor-eier Lars Helge Helvig er svært tilfreds med samarbeidsavtalen som er undertegnet. 

– Samarbeidet med en teknologipartner representerer en ny fase for selskapet, og gir unike forutsetninger for å komme i gang. Dette ligner egentlig på det Norge gjorde da vi begynte med oljen. Vi hadde de naturgitte forutsetningene, men ikke kunnskapen. Den måtte vi få utenfra, sier Helvig.

For Morlus Technology representerer samarbeidet med Elinor Batteries en enestående mulighet for å innta det europeiske markedet. 

– Norge er landet med den høyeste andelen fornybar energi globalt, og har et sterkt industrielt fundament. Begge deler vil gjøre det mulig for oss å utvikle et grønt lavutslippsbatteri, som er unikt, og utvide denne filosofien til en komplett batteriindustriell-verdikjede, sier Shen Xi i Morlus.

Strategiske milepæler i den grønne industrisatsingen i Ustmarka  

Illustrasjon av Elinors batterifabrikk plassert i terrenget
Området i Ustmarka utvikles for å huse en mangfoldig industriklynge som skal bidra til å redusere det totale karbonavtrykket betydelig. Illustrasjon
  • 16. februar 2022: Formannskapet i Orkland får høre om planene for en næringspark for grønn industri i Ustmarka, initiert av milliardselskapet Valinor. Gjennom datterselskapet Norsk Industriutvikling planlegger de etablering av Industriparken Eiktyr. Planen er en storsatsing på grønn industri, inkludert en batterifabrikk i regi av Elinor Batteries. Batterifabrikken skal bygges i tre byggetrinn. Det totale området anslås å være på 5500 mål, med planer om flere tusen arbeidsplasser. I den videre prosessen oppjusteres planområdet til 6627 mål. 
  • 20. februar 2022: Kommunen starter et omfattende arbeid med områdeplanen.  Statsforvalteren har i alt ti innsigelser til planen. Gjennom høsten 2023 og våren 2024 svarer kommunen opp innsigelsene, en etter en. Til slutt gjenstår kun en – områdeplanens størrelse. 
  • 9. april 2024: Kommunestyret vedtar områdeplanen for Eiktyr Industripark, der Orkland kommune også ber om et meklingsmøte med Statsforvalteren. Orkland kommune har meklingsmøte med Statsforvalteren, som opprettholder innsigelsen om områdeplanens størrelse. 
  • 18. juni 2024: Kommunestyret i Orkland vedtar å sende områdeplanen for Eiktyr industripark til Kommunal- og distriktsdepartementet for endelig avgjørelse.  
  • 18. juli 2024: Statsforvalteren sender over områdeplanen til departementet. Statsforvalteren opprettholder innsigelsen om størrelsen på planområdet. I oversendelsesbrevet anbefaler Statsforvalteren imidlertid at Eiktyr industripark blir den primære satsingen for areal- og kraftkrevende industrisatsinger i Trondheimsregionen. Statsforvalteren er enig med Orkland kommune om å ta ut et område (BI3) fra planen, et forslag som opprinnelig kom fra kommunen i meklingsmøtet. Statsforvalteren har også anbefalt spesifikke tiltak for å redusere naturtap, inkludert myrreetablering og begrensninger på hvilke typer industri som kan etableres. 
  • 16. august 2024: Ordfører Hanne Nyhus uttrykker optimisme i avisa Sør-Trøndelag etter å ha mottatt Statsforvalterens tilrådning, som hun mener er i tråd med kommunens ønsker. Nyhus refererer også til en lignende sak i Bamble kommune, som gir presedens for godkjenning av planen. Områdeplanen er nå til behandling i flere departementer. Norsk Industriutvikling håper å starte utviklingen av Eiktyr industripark i 2025, avhengig av den endelige avgjørelsen fra Kommunal- og distriktsdepartementet. 
  • 28. august 2024: Elinor Batteries og batteriselskapet Morlus Technology slipper nyheten om at de har inngått et partnerskap som sikrer Elinor tilgang til banebrytende batteriteknologi og spisskompetanse på fabrikkbygging. Avtalen gjør at Elinor vil være klare med batterier for kommersielt salg i Europa i løpet av et halvårs tid, og setter dermed også fart på utviklingen av den planlagte fabrikken i Orkland.