Han ber folk om å kontakte kommunen dersom de skulle komme over flere.

I august 2022 ble 54 datamaskiner stjålet fra Grøtte skole Etter kort tid ble elleve av maskinene funnet igjen i skogen i nærheten av skolen. Resten av de stjålne PC-ene har siden vært sporløst borte, helt fram til sommeren 2024. Da fant Sara Rønning fire av de stjålne maskinene liggende godt synlig i Follobekken på Evjen. 

Tilfeldig oppdagelse i bekken

– Jeg syklet forbi, og oppdaget helt tilfeldig maskinene som lå godt synlig i og like ved bekken. De var merket med kommunens navn og logo, så det var ikke vanskelig å forstå hvem som eide dem, sier Rønning, som selv jobber som ergoterapeut på Folkehelsesenteret på Orkanger. 

Kommunens IT-avdeling ble varslet om funnet, som like etterpå fant ytterligere en av de stjålne maskinene i den samme bekken. Det ble raskt konstatert at maskinene stammet fra innbruddet på Grøtte skole, og at de ikke hadde ligget lenge i bekken.

Maskinene er ubrukelige for tyver

– Nei, de bar preg av å ha ligget svært kort tid der, noe som tyder på at de i nesten to år har befunnet seg et annet sted, sier Ronny Mehlum, som selvsagt kontaktet politiet om funnet.  

Han opplyser at datamaskinene som ble stjålet fra skolen, i likhet med alle andre kommunale PC-er, har svært begrenset bruksverdi for utenforstående.

Ronny Mehlum sier at de stjålne PC-ene vil være tilnærmet verdiløse for andre enn kommunen. Foto: Steinar Larsen/Orkland kommune

Beskyttelse og sikkerhet

– Data som ligger på disse er sikret med blant annet kryptering. Maskinene er låst til kommunen hos Microsoft, så det er heller ikke mulig med en «ren installasjon» for å ta over maskina. I det øyeblikket disse maskinene er på nett, så vil tilhørigheten slå inn. Det er heller ikke mye av selve maskinen som kan brukes utenom, forklarer Mehlum.

Oppfordring til publikum

Dette er kanskje noe av forklaringen på at tyven(e) forsøker å kvitte seg med maskinene. Mehlum utelukker ikke at flere av de resterende maskinene kan befinne seg i vårt område, og oppfordrer folk til å ta kontakt med kommunen dersom de finner, eller har kjennskap til hvor maskinene befinner seg.