– Konkurransen vurderer ikke bare barnas tekniske ferdigheter og kunnskap, men også deres evne til å jobbe i team, vise kreativitet, innovasjon, kommunikasjon og samfunnsansvar.

Det sier Janne Sommerschild Wiggen, som er Newton-lærer i Orkland kommune. For to år siden deltok valgfag i programmering ved Orkanger ungdomsskole i First Lego League. 

– Erfaring fra denne deltakelsen gjorde at vi landet på at opplegget fører til størst læringsutbytte dersom en hel klasse deltar, og i år deltar 7.trinn ved Evjen skole.

Janne Sommerschild Wiggen forklarer oppgave for barn i hvite frakker
Newton-lærer Janne Sommerschild Wiggen forklarer 7.-klassingene ved Evjen skole om programmering av en Lego-robot.

Hva er First Lego League?

First Lego League er en internasjonal konkurranse for barn i alderen 6 til 16 år, der de får utforske vitenskap, teknologi, ingeniørfag og matematikk (STEM-fagene: Science, Technology, Engineering og Mathematics) gjennom Lego-roboter. Elevene jobber sammen i lag, og hvert år får deltakerne et nytt tema, som de må løse ulike oppgaver knyttet til. De må bygge og programmere en Lego-robot som kan utføre oppgaver, samt presentere et forskningsprosjekt om temaet. I tillegg må de vise at de følger First Lego Leagues kjerneverdier, som handler om samarbeid, innovasjon, respekt og moro.

Her kan du lese mer om First Lego League

Forskningsprosjekt

– Konkurransen består av en praktisk og en teoretisk del. I den praktiske delen skal barna bygge og programmere en robot som skal løse ulike oppgaver på et spillbrett. I den teoretiske delen skal barna presentere et forskningsprosjekt som er relatert til et gitt tema hvert år, forteller Sommerschild.

Flere faser

I midten av september slippes årets oppdrag og dette skal lagene løse i løpet av en arbeidsperiode på åtte uker. Her skal de forske på årets tema, finne en innovativ løsning på et problem, og designe og programmere en LEGO® Education-robot. Etter de åtte ukene skal et Evjen-lag delta på en regional turnering i Trondheim, der de vil møte andre lag som har forsket på samme tema. Neste fase er en nasjonal turnering, før det velges ut hvem som går til den internasjonale finalen. Hvert nivå har ulike krav og kriterier for å gå videre til neste fase.

– Vi har tatt initiativet til deltakelsen og vil veilede skolen underveis i arbeidet. Det er veldig gøy og givende for oss som jobber på Newton-rommet å se hvordan barna utvikler sine ferdigheter og sin kreativitet gjennom aktivitetene de gjennomfører hos oss, sier Janne Sommerschild Wiggen.

Utvikler sine ferdigheter

Wiggen forteller at Newton-rommet på Orkanger er blitt et populært læringsverksted for realfag og teknologi. Her kommer barn og unge fra alle skolene i Orkland og får prøve seg på spennende aktiviteter og prosjekter som er knyttet til læreplanen, men som også går litt utover det vanlige klasserommet. 

 

To gutter i hvite frakker jobber med en Lego-robot på et bord
Haakon J. Snerting (foran) og Theo M. Vahtra har full kontroll påsin Lego-robot.

Gevinster ved å delta i First Lego League

Å delta i First Lego League kan gi barn mange fordeler, både faglig og personlig. Her er noen av dem:

  • Barn lærer å tenke kreativt og løse problemer ved å bruke STEM-fagene.
  • De utvikler ferdigheter i programmering, robotikk, forskning, presentasjon og kommunikasjon.
  • Det gir mulighet til å samarbeide med andre, dele ideer, gi og motta tilbakemeldinger, og respektere ulike synspunkter.
  • De får oppleve glede, spenning og mestring ved å delta i en morsom og utfordrende konkurranse.
  • Konkurransen kan gi inspirasjon til å fortsette å lære og utforske fagene, og kanskje til og med bli fremtidens innovatører og ledere.