Næringslivet i Orkland har mange muligheter for folk som ikke er født og oppvokst i Norge.
– Hos oss har vi svært god erfaring med utenlandsk arbeidskraft, sier Frida Andersen, som er organisasjonsrådgiver på Norsk Kylling.
Forrige uke var det vinterferie. Det betyr skolefri for både lærere og elever, men ikke for elevene ved voksenopplæringen på Follo. Der var det satt sammen et innholdsrikt og bredt kursprogram – eller hva sier du om alt fra brannvern, søppelhåndtering og skattesystem til livsmestring og skikurs i Knyken?
Voksne flyktninger som kommer til Orkland, får tilbud om opplæring i norsk og samfunnskunnskap. De skal også gjennom et introduksjonsprogram der de gjennom kartlegging av kompetanse får tilbud om grunnleggende kvalifisering ut fra individuelle behov. Introduksjonsprogrammets formål er så raskt som mulig å kvalifisere deltakerne for arbeid eller videre utdanning.
God kartlegging er nøkkelen
I dette arbeidet spiller Nav Orkland en nøkkelrolle. I samarbeid med flyktningtjenesten er de tidlig inne og bidrar i kartleggingsarbeidet. På den måten får Nav tidlig oversikt over den enkeltes bakgrunn og kompetansenivå. Gjennom et godt samarbeid med lokale arbeidsgivere kan de dermed bidra til å skreddersy program som kan lede fram til varig arbeid.
Tirsdag i vinterferieuka inviterte Nav derfor bedrifter og kommunale enheter til et informasjonsmøte på Orkland rådhus. Der fikk arbeidsgiverne informere om seg selv, hvilke jobbmuligheter som finnes, hvilke krav som stilles, hva slags type arbeidskraft som er etterspurt og generelt om arbeidslivets spilleregler. Fra næringslivet stilte Norsk Kylling, Rusta, Kiwi, Exigo og Orkel, mens både Orkdal helsetun og renholdstjenesten fra Orkland kommune var representert. Etter hver presentasjon var det åpnet for spørsmål fra salen, noe flere av tilhørerne benyttet seg av.
Solid arbeidskraft
Frida Andersen fra Norsk Kylling representerer en bedrift med svært internasjonalt arbeidsmiljø. Fabrikken på Orkanger har cirka 360 ansatte, der mange har utenlands bakgrunn, de fleste fra land i Øst-Europa.
– Vi pleier å si at vi er godt over elleve nasjonaliteter representert i fabrikken på Grønøra, og det er solid arbeidskraft på alle måter, sier Andersen.
Selv om de fleste utenlandske arbeidstakerne er ansatt i produksjonen har bedriften også rekruttert utenlandsk arbeidskraft i andre stillingstyper.
– Jeg vil absolutt trekke fram den gode dialogen vi har med Nav Orkland, sier Frida Andersen, som kan fortelle at de er stolte av at de ansatte i fabrikken på Orkanger bidrar til å produsere over 80 millioner middager i året.
Økonomisk rådgivning
Det å komme til Norge byr også på andre utfordringer enn det å skaffe seg arbeid. Vi lever i et komplekst samfunn der det å ha orden på økonomien er vesentlig. Det gjelder både om du har god eller mindre god råd. Å ha kunnskap om hvordan samfunnet fungerer med bank, forsikring, arbeidsinntekt og skattesystem er ikke så enkelt å få oversikt for alle som er ny i et land. Derfor har også Nav satt i gang en tjeneste der de tilbyr økonomikurs for flyktninger.
– Vi tilbyr dette som klasseromsundervisning på Follo. Vi deler inn gruppene etter språk og har med oss kvalifisert tolketjeneste på høyttalende telefon for å sikre at informasjonen blir mest mulig korrekt gjengitt, sier Erik Sommervold, som jobber som økonomisk rådgiver hos Nav Orkland.
Han har en bachelorgrad i samfunnsøkonomi fra NTNU og i kursene gjennomgår han alt fra det å skaffe seg en bankkonto til det å lage seg realistiske månedsbudsjett.
– Tilbudet vi gir til flyktningene har blitt svært godt mottatt og vi planlegger nå for å se om vi kan gjøre det samme for elever på våre videregående skoler, sier Erik Sommervold, som opplever at etterspørselen etter økonomisk rådgivning har økt i det siste.