Mattilsynet ber nå kommuner over hele landet om å forberede seg på at fugleinfluensaen som startet i Finnmark vil spre seg. I Orkland er forberedelsene i gang.
Det påvises nå fugleinfluensa hos et stadig økende antall ville fugler i Norge. Dette omfatter flere arter, men i år rammer sykdommen særlig truede arter som krykkje og andre måkearter. I Finnmark har det pågått et omfattende utbrudd siden begynnelsen av juni. Smitten sirkulerer blant ville fugler, og vi må ta høyde for at utbrudd med et stort antall syke og døde villfugl kan oppstå også i andre deler av landet, opplyser Mattilsynet i et brev til norske kommuner.
Hva skal du gjøre dersom du ser døde fugler?
Det er en kjent sak at man på generell basis aldri skal røre døde ville dyr eller fugler man finner i naturen. Dette gjelder også nå.
– Har du oppdaget døde eller syke fugler og andre dyr og mistenker fugleinfluensa, skal du kontakte Mattilsynet på e-post. Der skal du blant annet opplyse om funnsted, hvilken art det gjelder og hvor mange fugler det gjelder, sier kommunalsjef for samfunn, Lavrans Skuterud, som presiserer at det per i dag ikke er noen kjente tilfeller av fugleinfluensa i Orkland.
Mattilsynet har opprettet en egen e-postadresse og informasjonsside på sine nettsider om hva du skal gjøre dersom du oppdager døde fugler:
Her finner du nærmere informasjon og e-postadresse
Skuterud oppfordrer både befolkningen og turister om å begrense ferdsel i områder med mye villfugl, og om å ikke ta på eventuelle syke og døde fugler, og forsøke å holde hunder og katter borte fra dem.
Organisert innsamling av døde fugler
Mattilsynet oppfordrer kommunene til å gjøre nødvendige forberedelser for en situasjon der fugleinfluensaen sprer seg. Tilsynet anbefaler kommunene om å forberede organisering av innsamling av døde fugler ved et utbrudd, og presiserer at det er en fordel om slik innsamling kan komme raskt i gang ved behov. Det kan bidra til å senke smittepresset noe, og kanskje forhindre at utbruddet blir veldig stort.
– Orkland kommune er i gang med å forberede oss på det som måtte komme, sier Skuterud.
Veterinærinstituttet produserer oppdaterte oversikter over forekomst av fugleinfluensa hos villfugl i Norge. Du kan følge utviklingen på:
Fugleinfluensa hos villfugl i Norge
Ikke kast døde fugler i restavfallet
Folkehelseinstituttet (FHI) anser risikoen for smitte til mennesker som svært lav, men anbefaler at personell som deltar i innsamling bruker smittebeskyttelse. Innsamlede fugler som antas å være døde som følge av fugleinfluensa, skal destrueres i tråd med myndighetenes krav.
– Det er viktig at døde fugler som man antar er smittet med fugleinfluensa, ikke kastes i restavfallet eller i andre avfallsløsninger, sier Skuterud, som også oppfordrer folk til å la syke fugler være i fred av dyrevernshensyn.
Selv om smittefaren til mennesker er lav, kan det være smart å følge noen generelle råd angående smittevern. FHI har laget råd for å forebygge smitte av fugleinfluensa til mennesker
Kommunen vil følge situasjonen tett og komme med ytterligere informasjon på våre nettsider dersom smitte blir påvist i Orkland.