Gjennom å redusere avfallsproduksjonen, gjenbruke og resirkulere materialer fra elektroniske produkter sparer vi naturressurser, reduserer forurensningen og minimerer avfallshåndteringen på deponier. Et innovativt samarbeid med Revac AS har sørget for at kommunen har tatt betydelige skritt for å fremme en mer sirkulær økonomi innen håndtering av IT-utstyr.
Detaljerte miljørapporter
Dette arbeidet dokumenteres detaljert i årlige miljørapporter. I rapporten for 2024 kan vi lese at 1 061 kilo elektronisk utstyr ble innlevert til Revac fra Orkland kommune for gjenbruk og resirkulering. Av dette gikk 756 kilo til gjenbruk. Dette representerer ikke bare en betydelig mengde utstyr som får nytt liv, men bidrar også til en enorm reduksjon av CO₂-utslipp, estimert til hele 229 042 kilo CO₂-ekvivalenter*.
Vi har spurt kommunens IT-sjef, Ronny Mehlum, om bakgrunnen for at kommunen fokuserer så sterkt på bærekraft.
Miljø og økonomi
– Vår hovedmotivasjon er å sikre at vi som kommune leder an i å ta et miljøansvar. IT-sektoren er kjent for rask fornyelse, noe som potensielt kan generere store mengder avfall. Gjenbruk og riktig håndtering av utgåtte enheter er derfor essensielt for å beskytte miljøet og fremme økonomisk bærekraft, sier Mehlum.
– Kan du beskrive hvordan samarbeidet med Revac fungerer i praksis?
– Samarbeidet med Revac er sentralt i vår strategi. De hjelper oss ikke bare med å håndtere utrangert utstyr på en miljøvennlig måte, men gir også verdifulle data som støtter vår bærekraftsrapportering. Alt utstyr blir vurdert for gjenbruk og materialene blir forsvarlig resirkulert. De håndterer dessuten alt på en sikker måte, blant annet ved sletting av data. På den måten er vi trygge på at vi kan kvitte oss med enheter og være sikker på at personvernet er overholdt.
Miljøbevisst innkjøpsprosess
– Hvilke planer har kommunen for å forbedre disse initiativene i fremtiden?
– Vi ser på muligheter for å ytterligere øke andelen gjenbrukt utstyr. Dessuten jobber vi også med å forbedre bevisstheten rundt bærekraft på alle tjenesteområder, og å integrere miljøhensyn enda sterkere i kommunens innkjøpsprosesser, sier Ronny Mehlum.
Ved å balansere teknologiske behov med miljøansvar, beviser Orkland at det er fullt mulig å drive fremover uten å ofre planeten.
*Hva betyr egentlig 229 042 kilo CO₂-ekvivalenter?
Begrepet "CO₂-ekvivalenter" (CO₂e) brukes for å beskrive mengden av ulike drivhusgasser i en felles enhet, målt ved deres effekt på global oppvarming sammenlignet med samme mengde karbondioksid (CO₂). Dette er en standard metode for å vurdere og sammenligne ulike klimagasser basert på deres respektive "Global Warming Potential" (GWP). CO₂e gjør det mulig å kvantifisere og sammenligne effekten av ulike tiltak på reduksjon av drivhusgasser, selv når disse tiltakene involverer flere forskjellige gasser.
229 042 kilo CO₂e representerer dermed den totale mengden karbondioksid, eller dens ekvivalent av andre drivhusgasser, som er spart eller unngått gjennom et spesifikt tiltak—i dette tilfellet, gjenbruk og resirkulering av IT-utstyr. For å sette dette tallet i perspektiv:
- Bilkjøring: En gjennomsnittlig personbil slipper ut omtrent 120 gram CO₂ per kjørte kilometer. 229 042 kg CO₂e tilsvarer derfor utslippene fra omtrent 1 908 683 kilometer kjørt med en slik bil.
- Flyreiser: En tur-retur flyreise mellom Oslo og New York kan slippe ut omtrent 1 000 kilo CO₂ per passasjer. 229 042 kilo CO₂e tilsvarer dermed de samlede utslippene fra rundt 229 slike reiser.
- Strømforbruk: En gjennomsnittlig norsk husholdning bruker omtrent 20 000 kWh per år, som genererer rundt 1 000 kilo CO₂, gitt en viss andel fossil energi i strømproduksjonen. 229 042 kg CO₂e kan derfor dekke energiforbruket til omtrent 229 slike husholdninger i et år.
Ved å redusere denne mengden CO₂e bidrar altså Orkland kommune til å senke det totale miljøfotavtrykket og fremme en mer bærekraftig praksis.
Kilde: Informasjonen er hentet fra en interaktiv dialog med OpenAI's språkmodell, ChatGPT, som gir genererte svar basert på en bred rekke av data og standarder innenfor relevant fagfelt.