– Målet er å beskytte nyfødte mot kikhoste, en alvorlig og svært smittsom luftveisinfeksjon, forteller jordmor i Orkland kommune, Linn Holberg.
Kikhoste er en langvarig luftveisinfeksjon som kan vare fra 6 til 12 uker. Den er særlig farlig for spedbarn, som kan oppleve pustestopp, ernæringsproblemer, hjerneskade og i sjeldne tilfeller død. Barn av vaksinerte mødre mottar beskyttende antistoffer i livmoren, noe som gir høy beskyttelse mot sykdommen de første tre månedene etter fødselen.
Jordmor setter vaksinen
Alle som er gravide og har kommet til uke 24 i svangerskapet vil få tilbudet på sin neste svangerskapskontroll.
– Det er vi jordmødre som sørger for at du får den. Du får et lite stikk i overarmen og deretter sitter du i 20 minutter til observasjon før du får dra, sier Holbergs jordmorkollega Marianne Dørdal.
En del av vaksineprogrammet
Kikhostevaksinen har vært tilgjengelig i Norge siden slutten av 1940-tallet og ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet fra 1952. Historisk sett har spedbarn mottatt sin første vaksine under 3-månederskontrollen på helsestasjonen.
Svært trygg vaksine
Ved oppstart av vaksineringstilbudet vil også gravide som er lengre enn 24 uker i svangerskapet kunne motta vaksinen. Dette inkluderer en opphentingsvaksinasjon og tilbud om vaksinering helt frem til fødselen for å redusere risikoen for å smitte barnet. Omfattende sikkerhetsstudier har vist at vaksinasjonen er trygg og ikke øker risikoen for komplikasjoner under svangerskapet eller for mor og barn.
Godt mottatt
Jordmødrene uttrykker positivitet til tiltaket og rapporterer at de fleste gravide er ivrige etter å motta vaksinen.
– Vi har informert gravide som har vært kontroller hos oss den siste måneden, og de fleste vi har fortalt dette til har vært positive og ønsker å motta vaksinen, sier de to jordmødrene.
Du kan lese mer om kikhostevaksine på Helsenorge eller på Folkehelseinstituttets nettsider.