På mandag var det kunnskap for alle pengene på Lensvik og Lysheim skole. Mens tiendeklassinger var i NRK-opptak med seminfinale i klassequizen, satt fire niendeklassinger fordypet i nettbasert Unge Abel-konkurranse.
Er det noe med drikkevannet, eller er det spesielt dyktige lærere på skolen? Svaret er uvisst, men uansett årsak er det så visst ikke noe feil med verken kunnskapsnivå, konkurranselyst eller iveren etter å løse oppgaver på skolen.
En klassiker
Klassequizen er en nasjonal kunnskapskonkurranse for elever på 10. trinn i regi av NRK. Den ble første gang arrangert i 2011. Konkurransen starter med kvalifiserende runder på distriktssendingene på radio, og går så videre til nasjonale runder som sendes på TV. Elevenes kunnskap tas på høyeste alvor og konkurransen bygger på rettferdighet og verdighet. Spørsmålene handler om både pensum og generell kunnskap om samfunnet.
Digitalt preg
På grunn av koronasituasjonen må alt foregå digitalt. Derfor var NRK Trøndelag på plass tidlig mandag morgen i Lensvik for å forberede opptak til sendingen som går på TV fredag 23. april. Finalen går av stabelen i mai, i forkant av den store internasjonale finalen i Melodi Grand Prix.
Elisabeth Strand Mølster fra NRK gir instrukser før opptak.
Sminke før opptak
Det var tre spente elever vi traff i de midlertidige skolelokalene i Lensvik kommunehus mandag morgen. 15-åringene Sander Landrø Vagnild, Freya Sofie Nordgaard og Stina Sterten Berg fra 10. klasse, for anledningen kledd i klassquizens egne T-skjorter.
- Vi har fått beskjed om at vi må sminke oss og det gjelder alle tre, sier Freya og titter bort på Sander, som håper på geografispørsmål fra programleder Andreas Wahl. Han leder semifinalen fra studio i Oslo i Selda Ekiz sitt fravær.
Hemmelig resultat
- Vi skulle egentlig vært i Oslo, dersom samfunnet hadde vært i normal tilstand, sier Nils Petter Tøndel, som er læreren til de tre spente quizzerne som skal i aksjon om noen minutter.
Freya håper på spørsmål innen biologi, mens Stina drar til med at hun håper NRK har forberedt spørsmål fra hele naturfagfområdet. Resultatet av dagens semifinale er strengt hemmelig, så det er bare å følge med på TV-sendingen.
Matematiske utfordringer
Deltakerne i årets Unge Abel-konkurranse. Fra venstre: Leah Tøndel, Hannah Emilie Jørgensen, Jørgen Tharaldsen Fosstvedt og Mao Kimura Vatn. Foto: Stian Selnes
Mens de litt nervøse deltakerne i NRK-quizzen var på lydprøver, satt fire elever fra 9. klasse fordypet i løsning av matematiske problemstillinger i etasjen under. De er deltakere i Unge Abel, en internasjonal matematikkonkurranse for klasser på 9 trinn.
Nordisk forbrødring
Konkurransen, som arrangeres av Landslaget for matematikk i skolen (LAMIS), består av to innledende runder, en fordypningsoppgave, semifinale og finale. Alle elevene i Sverige, Danmark, Finland, Island og Norge får de samme oppgavene med nasjonale tilpasninger.
Ambisjonene på plass
I de to innledende rundene ble det arbeidet i hele klassen. I semifinaler og finaler er det fire elever som skal representere klassen. På Lensvik og Lysheim skole var det fire elever som hadde lyst til å stille og dermed var valget enkelt. Leah Tøndel, Hannah Emilie Jørgensen, Mao Kimura Vatn og Jørgen T. Fosstvedt har ingen ambisjoner om å være beskjedne. Tvert imot meldes det fra informert hold at ambisjonene om å gå videre absolutt er tilstede.
Gode ambassadører
Vinneren av den norske finalen inviteres til å delta i den nordiske finalen, som etter planen skulle vært arrangert i Stockholm. Det blir det ikke noe av grunnet koronaen, men en digital utgave av finalen blir det uansett. Kommunens utsendte reporter fikk dessverre ikke anledning til å få de fire deltakerne i tale, til det var de for oppslukt i oppgaveløsning innenfor strenge tidsfrister.
Da gjenstår det bare å se hvor langt elevene fra Lensvik og Lysheim skole når i de respektive konkurransene. Uansett har de gjort en flott innsats og plassert skolen, bygda og Orkland kommune på kartet.