«Gyda» takker for seg – mange bidro i en krevende situasjon
Publisert 14.1.2022 kl 13:05
Den store dramatikken uteble heldigvis, men flere har fått merke ekstremværets herjinger. Mange har vært i sving for å forebygge og holde oversikt over situasjonen. Orkland kommune vil takke for godt samarbeid med involverte parter og frivillige.
En mykere start enn forventet, men «Gyda» har ikke rast fra seg
Publisert 13.1.2022 kl 13:38
Kvelden og natten forløp med en god del mindre og mellomstore hendelser, men fortsatt store nedbørsmengder og snøsmelting gjør at kommunen og øvrige instanser holder høy beredskap.
Kommunen øker beredskapen og forbereder seg på «Gyda»
Publisert 12.1.2022 kl 11:46
- Vi kan ikke utelukke flom i flere deler av kommunen og det er gjort forberedelser og tiltak for å håndtere situasjonen.
Kommunen forbereder seg på «Gyda» og 20-årsflom i Orkla. Anmoder innbyggerne om å holde seg unna vassdrag og skrånende terreng
Publisert 11.1.2022 kl 12:21
NVE har sendt ut farevarsel på oransje og rødt nivå for snøskred, jordskred og flom i Nordland, Midt-Norge og Sør-Norge de kommende dagene. Mye regn, mildvær og vind gir stor fare for snøskred, sørpeskred, flom og jordskred. Tirsdag ble farenivået oppgradert til rødt i Møre og Romsdal og sør i Trøndelag. Ekstremværet har fått navnet «Gyda».
Forebygg skader - råd til privatpersoner
Forebygg og begrens skader
- La vannet renne fritt: Fjern snø, is, løv, søppel o.l. som kan hindre vannet fra å drenere fritt ut i kummer, stikkrenner og andre vannveier. Vannet vil alltid gå til det laveste punktet. Sørg for at det får renne fritt ved å eventuelt lage dreneringskanaler.
- Rydd hagen: Flytt verdisaker som møbler, grill og løse gjenstander/materiale. Disse kan bli tatt av flomvannet og utgjøre en fare for andre.
- Rydd kjeller, garasje og første etasje: Flytt gjenstander opp fra gulv, dersom det er en risiko for at vann kan komme inn. Lukk dører og vinduer.
- Tett lister og vinduer: Dekk til med sandsekker om nødvendig. Sekkene skal være trekvart fulle. Skaff deg eventuelt en pumpe.
- Nøytraliser elektriske apparater: Dra ut stikkontakter og trekk ut sikringer av elektriske apparater.
- Flytt verdigjenstander: Båt, bil, campingvogn eller verdisaker som står i nærheten av en elv, innsjø eller bekk bør flyttes de til et mindre utsatt område.
- Sjekk nærområdet: Sørg for at nærliggende bekker, veigrøfter, kulverter og rister er åpne. Dette vil bidra til å redusere skade på din og naboens eiendom.
- Flytt rundballer: Rundballer bør ryddes bort fra områder som er flomutsatte.
- Egenberedskap: Du har ansvar for din egen beredskap. Ved flom- og skredhendelser kan det oppstå utfall av strøm, drikkevann, internett og telefon. Veier kan bli stengt. Tips til egenberedskap finner på www.sikkerhverdag.no
Under en flom eller et skred
- Fraråder: Oppholde i nærheten av og kryssing av elver og bekker med stor vannføring eller isgang.
- Unngå: Bratte skråninger med løsmasser, og elver og bekker med stor vannføring, fordi erosjon langs elve- og bekkeløp kan utløse skred.
- Båtkjøring: Ikke kjør båter i elver med flomvannføring: Det kan flyte trær, rundballer og løse gjenstander som har blitt tatt av flomvannet.
- Bilkjøring: Unngå å kjøre bil områder med oransje og rødt varsel. Veier kan stenges pga. flom og jordskred.
- Behov for hjelp: Kontakt nødetatene og kommune hvis behov for akutt hjelp ved flomfare eller skredfare mot eget hjem.
Kilde: varsom.no