Mer kildesortering gjør at vi kan bruke mer av avfallet som ressurs og råstoff i ny produksjon. Derfor innfører ReMidt i løpet av året ny renovasjonsordning med sortering av fem avfallstyper hjemme hos deg. Det betyr at du får fire dunker pluss en sekk som du skal sortere husholdningsavfallet ditt i.
Kanskje ønsker du litt orden i sakene og ønsker å sette opp et søppelskur til å plassere dunkene i? Noen snekrer selv, andre ønsker kanskje å bestille ferdigproduserte løsninger. Uansett - før du går i gang er det lurt å sjekke opp om det er noen krav du må oppfylle i forhold til både størrelse og plassering.
Her kan du lese mer om den nye renovasjonsordningen
Må man søke om godkjenning?
Vanligvis skal man følge gjeldende reguleringsplan for sitt område, og her er ofte byggegrensa 5 meter fra vei. Et søppelskur kan likevel plasseres nærmere veikanten enn 5 meter hvis det har en størrelse på maksimalt 4 kvadratmeter. I mange tilfeller kan man sette opp et søppelskur innenfor dette målet uten søknad, men det er noen viktige forutsetninger som gjelder.
Kommunal eller fylkeskommunal vei?
Det første du må sjekke er om eiendommen din ligger ved en fylkesvei. Gjør den det, er det Trøndelag fylkeskommune som må gi dispensasjon.
Her finner du informasjon om hvordan du skal søke
Ligger eiendommen ved kommunal vei, kan du sette det opp uten søknad dersom følgende kriterier er oppfylt:
- Søppelskuret hindrer ikke sikt mot vei, kryss, bakke, sving eller lignende.
- Søppelskuret er ikke til hinder eller sjenanse for veivedlikehold.
- Orkland kommune kan ikke holdes ansvarlig som følge av skader fra veivedlikehold og lignende.
- Skuret settes opp i enkelhet og brukes til sitt formål, og ikke som eksempelvis bod eller sykkelparkering.
Dersom ditt skur er innenfor disse kriteriene, kan du sette det opp uten å søke i forkant. Er ikke kriteriene oppfylt, og du allikevel ønsker å sette opp et søppelskur, må du søke kommunen om tillatelse.
Her finner du mer informasjon om hvordan du søker
Husk å melde inn tiltaket!
Uavhengig om du må søke eller ikke, må alle melde inn tiltaket til kommunen når bygget er ferdig oppført. Dette gjør du via et skjema fra Direktoratet for byggkvalitet, som du finner her. Her må du også legge ved et kart, som viser hvor søppelskuret er plassert, påført avstand til vei og nærmeste bygning.
Egne bestemmelser for Bjørnli
Bor du på Bjørnli og ønsker å sette opp søppelskur, er det greit å vite at der er det egne regler for utforming. Veilederen til reguleringsplanen for Bjørnli har nemlig noen egne føringer for utforming av både søppelskur og postkasser. Små bygg for søppeldunker bør bygges som et felles bygg for to eiendommer. Byggene bør gis en helhetlig utforming med et felles saltak med møneretning på tvers av nabogrensen, dette med referanse til de tradisjonelle uthusene i området.