Visste du at næringslivet i Orkland omsatte for over 18 milliarder kroner i 2020 og sysselsetter over 60 prosent av oss? Flere lokale bedrifter utvider virksomheten og spennende aktører ønsker å komme hit. Men hvor skal de få etablere seg? Hvilke krav skal vi stille? Det er blant spørsmålene du kan mene noe om.

- Det er et mål at vi skal legge til rette for et variert og solid næringsliv i hele kommunen, sier enhetsleder for plan og byggesak, Siri Eithun.

Hun leder arbeidsgruppa som jobber spesielt med temaet næringsarealer i kommuneplanens arealdel. Der er det en rekke spørsmål som melder seg som gjelder både eksisterende næringsliv og hvor framtidig næringsaktivitet skal få mulighet til å etablere seg.

Siri_Eithun_COL_500.jpg
- Det er nå næringslivet har mulighten til å komme med viktige innspill, sier Siri Eithun.

Folkelig utgave

En viktig jobb for arbeidsgruppa har vært å gjennomgå alle næringsarealene i de tidligere kommunenes planer. Disse arealene ligger spredt rundt i vår nye kommune, men oftest i nærheten av der folk bor. De største arealene ligger rundt Orkanger, som er et område med stor regional betydning.

- For å gi litt mer kunnskap om hvordan arbeidet med næringsarealene foregår har vi laget en kort og folkelig informasjonsfilm. Vi anbefaler at du tar en titt på den, sier Eithun.

Filmen ser du her

Betydelig verdiskaping

Orkland har et variert næringsliv med stor regional betydning. Omsetningen har steget jevnt og trutt de siste årene, og i 2020 var de totale driftsinntektene på 18,6 milliarder kroner. Basert på omsetning er de største næringene varehandel og industri. I januar 2021 var det 8 387 registrerte arbeidstakere i Orkland. 60 prosent av disse er ansatt i privat sektor.

Hva har vi – hva trenger vi?

Et grovt anslag viser at det er om lag 1 400 dekar ubebygd næringsareal i dagens kommuneplaner, fordelt på cirka 45 områder. Det tallet inkluderer imidlertid en god del areal inne på etablerte næringseiendommer og mye av det kan være i bruk selv om det er ubebygd. Hvor mye som er ledig for ny næringsbebyggelse er vanskelig å beregne, og det avhenger bl.a. av om det er snakk om utvidelse av eksisterende bedrifter, eller helt nye etableringer.

- Hvis vi forholder oss kun til areal som ligger utenfor de etablerte næringseiendommene, er antall dekar halvert til cirka 700, poengterer Eithun.

Innspill fra næringslivet

Eithun poengterer at det nå er nødvendig å foreta en gjennomgang av om arealene vi har er egnet og om det er behov for andre områder. Hvilke næringer har behov for større arealer? Hvilke næringsaktører ønsker å etablere seg her? Hvilke krav har de til areal og nærhet til infrastruktur?

- I dette arbeidet er vi helt avhengig av å ha tett dialog med næringslivet, sier Siri Eithun.

Hva mener du?

Kommunen trenger imidlertid ikke bare næringslivets innspill. Vi vil også gjerne høre hva du som innbygger mener. Under har vi listet opp noen aktuelle problemstillinger:

  • Trenger vi nye områder for næringsbebyggelse, masseuttak eller deponi? Hvor bør i så fall disse plasseres?
  • Har vi egnede områder, og ønsker vi å tilby areal for store utbygginger med mange arbeidsplasser?
  • Er det noen av de eksisterende områdene som kan utvides eller fortettes?
  • I de gjeldende planene er det satt av en del næringsareal som ikke er tatt i bruk enda. Har du planer om å ta i bruk ledige næringsarealer? Gi oss beskjed! Det er viktig fordi det kan være aktuelt å omdisponere noen av arealene til andre formål.
  • Er infrastrukturen god nok, eller er det utfordringer knyttet til eksempelvis vei, vann og strøm?

Kanskje sitter du med helt andre ideer og synspunkter som er viktig for arbeidet vårt? Del dem gjerne med oss. Det kan du gjøre på følgende måter:

  1. Fyll ut skjemaet som ligger på kommunens nettside
  2. Send oss papirpost eller e-post
  3. Lever løsningen direkte i kartløsningen

Mer informasjon om arealplanen finner du her

Frist for å levere innspill er 15. september.