Røykvarslerdagen 1. desember er en viktig påminnelse om å ta brannsikkerheten på alvor når vi nå går inn i en tid på året hvor det tradisjonelt brenner mer enn ellers.
– I vårt nedslagsområde, som er Orkland, Skaun og Hitra kommuner, rykket brannvesenet ut til 23 boligbranner i fjor. Seks var i desember alene, sier Frode Jensen, branninspektør i Brann og redning Orkland.
Røykvarslerdagen er en landsomfattende kampanje som går fast av stabelen 1. desember hvert år. Det er Brannvernforeningen, DSB, og Gjensidige forsikring som står bak kampanjen sentralt. Lokalt er det brannvesenet og DLE (Det lokale El-tilsyn) som bidrar til å sette fokus på dette viktige budskapet.
– Om røykvarslerne fungerer slik de skal, må de høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket. Alle må ha minst én røykvarsler i hver etasje. De fleste har flere varslere, og da anbefaler vi at de er seriekoblet slik at om én piper, så piper alle. I tillegg til 1. desember, bør du teste røykvarslerne dine jevnlig, samt etter du har vært bortreist i en uke eller mer, sier Jensen.
Ta ansvar for dine nærmeste
Brannstatistikken viser at det er noen risikoutsatte grupper som er mer utsatte og sårbare om en brann inntreffer. Det er blant annet eldre og personer med nedsatt funksjonsevne.
– Mange av disse vil ha vanskeligheter med å sjekke røykvarsleren(e) selv, og vi oppfordrer derfor alle som har mulighet til å hjelpe de man kjenner som kan tenkes å slite med dette.
På www.roykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten i hjemmet.
Røykvarslere og brannsikkerhet
- Har du nok røykvarslere? En undersøkelse fra Ipsos viser at fem prosent av befolkningen ikke har, eller er usikker på om de har, røykvarsler. Det tilsvarer opptil 200 000 personer.
- Hvorfor røykvarsler? Røykvarsleren er hjemmets viktigste livredder, og en enkel måte å øke brannsikkerheten.
- Krav til røykvarsler:Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg, og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen må kunne høres tydelig i oppholdsrom og soverom, også når dørene mellom rommene er lukket.
- Plassering av røykvarsler: På høyeste punkt i taket, og minst en halvmeter ut fra veggen.
- Levetid og godkjenning: Røykvarslere bør byttes ut etter 8-10 år. Sjekk produksjonsdatoen på baksiden. Forhandlere er ansvarlig for at røykvarslerne som selges er produsert i henhold til regelverket. Sjekk at varsleren er CE-merket.
- Bruk seriekobling: Seriekoblede røykvarslere sikrer at alle varsler samtidig i hele boligen.
- Røykvarslere er EE-avfall: Gamle og brukte røykvarslere skal ikke kastes i søpla, men kan leveres gratis til forhandlere og til din lokale gjenvinningsstasjon.