Hvordan har de det? På skolen og hjemme. Hva er deres forhold til rusmidler? Disse og andre relevante spørsmål ble nylig kartlagt gjennom undersøkelsen Ungdata. Deltakelsen i årets undersøkelse i Orkland var svært god.
I dette radiointervjuet kan du høre rådgiver ved St. Olav, Jo Arild Salthammer, fortelle om undersøkelsen og hvor nyttig den er for kommunene. Han er intervjuet av Radio Trøndelag. Innslaget finner du her:
Ungdata – intervju med Jo Arild Salthammer
Jo Arild Salthammer. Foto: St.Olav.
Alle skoler i Orkland er med
- For første gang er også 5. til 7.trinn også med i undersøkelsen, sier SLT-koordinator i Orkland kommune, Karin Leknes Røttereng.
Hun forteller at undersøkelsen i tillegg ble gjennomført på alle ungdomsskolene og de to videregående skolene i kommunen. Foruten standardspørsmålene som alltid er med, var det i år også tatt med egne spørsmål angående covid-19.
God deltakelse
- Dette er den første ungdataundersøkelsen i Orkland kommune, og svarene på undersøkelsen blir viktige for alle som jobber med barn og unge i kommunen, sier Røttereng.
Svarprosenten varierer noe mellom de ulike skolene, men jevnt over er den kategorisert som svært god. Det innebærer at man kan få et godt bilde av hvordan det står til med ungdommen i Orkland. Slik ser tallene ut:
Ungdata junior
Denne kategorien inneholder klassetrinnene 5. til og med 7. trinn. Der har 620 av 751 elever svart, noe som gir en svarprosent på 83. Enkeltresultatene fordeler seg slik:
- Grøtte – 80%
- Meldal – 93%
- Orkanger barneskole 65%
Ungdata ungdomsskole
Denne kategorien gjelder fra 8. til og med 10. trinn. 613 av 705 elever har svart, noe som gir en samlet svarprosent på 87. Enkeltresultatene fordeler seg slik:
- Grøtte 89 %
- Meldal 80 %
- Orkanger ungdomsskole 91%
Ungdata videregående skoler
Denne kategorien inneholder samtlige trinn, og har en samlet svarprosent på 74. Enkeltresultatene fordeler seg slik:
- Meldal videregående skole – 73%
- Orkdal vidaregåande skole – 74%
For de minste skolene får vi ikke tilgang til tallene for hver enkelt skole. Dette er begrunnet med at det er for få elever ved skolene.
Resultater fra 2017
Tidligere resultater i Orkland-kommunene har vært ganske sammenfallende på flere områder. I undersøkelsen fra 2017 oppgir de fleste at de trives i lokalmiljøet, som de oppfatter som trygt. De har gode relasjoner til sine foreldre, har venner å betro seg til og er aktive i lag og organisasjoner.
- Imidlertid er ikke alt rosenrødt. Av de spurte den gangen oppga 9 prosent at de ble mobbet regelmessig. Mange jenter slet med psykiske plager og dårlig selvbilde, mens mange av 10.klassingene oppga at foreldrene ga dem lov til å drikke alkohol, sier Røttereng.
Hvordan følges undersøkelsen opp?
Resultatet av årets undersøkelse blir presentert for kommunen fredag 7. mai. Dette gir en god indikasjon på nåsituasjonen for barn og unge. Det gir grunnlag for å evaluere egen tidligere innsats. Samtidig er det et viktig kunnskapsgrunnlag i arbeidet framover. Kommunen vil involvere ungdomsråd, foreldre, skoler og ansatte som jobber med barn og unge i denne jobben.
- Elevene legger ned mye arbeid ved å svare på undersøkelsen, og de fortjener at vi tar tak i funnene sammen med dem, slik at vi kan jobbe for endringer der vi ser det er behov for det, sier Røttereng.
Hvorfor Ungdata?
Ungdata gir barn og ungdom mulighet til å fortelle lokalpolitikere og myndigheter om hvordan det er å vokse opp i kommunen de bor i. Kommuner og fylkeskommuner bruker resultatene fra undersøkelsene i plan- og utviklingsarbeid rettet mot barn og ungdom, for eksempel i planlegging av kultur- og fritidstilbud, forebygging og folkehelsearbeid. Datamaterialet fra undersøkelsene blir også lagt inn i en nasjonal database. Databasen blir brukt i forsknings- og utviklingsprosjekter, der målet er å framskaffe ny kunnskap om ungdommens oppvekstvilkår i Norge generelt.
Hva er Ungdata?
Ungdata er lokale barn- og ungdomsundersøkelser der skoleelever over hele landet svarer på spørsmål om hvordan de har det, og hva de driver med på fritiden. Undersøkelsene er tilpasset barn og ungdom på mellomtrinnet (5.-7.-trinn), ungdomstrinnet og i videregående opplæring. Undersøkelsene er blitt gjennomført siden 2009.