Første mandag i desember hvert år er renholdernes dag, en yrkesgruppe vi alle er avhengige av for å gjøre jobben vår.
Vi tenker kanskje ikke så ofte over det, men hvordan hadde det vært dersom renholdspersonalet ikke gjorde jobben sin? Hvordan hadde de hygieniske forholdene blitt på arbeidsplassene og på offentlige steder?
Meningsfull og aktiv jobb
I dag er dagen for å rette søkelyset på alle heltene som opprettholder renslighet, trivsel og hygienisk miljø rundt oss.
– Det er jo en veldig meningsfull og aktiv jobb, sier Ann Kristin Gjevik, som jobber som renholder på Grøtte skole.
Humor på jobben
På skolen møter vi en gruppe erfarne fagfolk med lang yrkeserfaring. Til vanlig består staben på Grøtte skole av åtte dyktige renholdere, men for øyeblikket opererer de med kun fire på grunn av sykdom.
Turid Reitan forteller at renhold på ingen måte er noen kjedelig jobb.
– Tvert imot, det er mye humor i denne jobben, sier hun med et smil.
Presentert på yrkesmesser
Hun kan fortelle at det skjer mye innen fagområdet og at de tradisjonelle metodene som grønnsåpe, vann og bøtte ikke lenger dekker kravene til profesjonelt renhold. De er stolte av faget sitt, og Anne Siri Løvås og Kristin Beate Mo ønsker at det skulle vært satset mer på å framheve yrket i forhold til rekruttering.
– Det hadde vært fint om vårt yrke også kunne vært presentert på yrkesmesser, sier Kristin Beate.
Respekt for hverandre
Renholderne på Grøtte skole samarbeider godt med både lærere og de andre yrkesgruppene på skolen. Det handler om å kommunisere godt og respektere hverandres oppgaver. Det innebærer blant annet at man har en felles forståelse av at lokalene skal være ryddet før renholderne tar fatt.
– Et ryddet lokale er en forutsetning for at vi kan gjøre jobben vår, sier Anne Siri Løvås, som benytter anledningen til å hilse til alle gode og dyktige kolleger som hver dag gjør en svært samfunnsnyttig oppgave.