– Ukrainerne er så langt ankommet på privat initiativ via familie eller nettverk, sier Kjersti Eggen, som er leder for integrering i Orkland kommune. Hun forteller at kommunen nå også er i ferd med å bosette flyktninger fra andre land.
Eggen opplyser at det nå totalt er kommet 27 ukrainere til kommunen. De er bosatt på Krokstadøra, Orkanger, Fannrem, Løkken, Hoston og Lensvik. 11 av disse personene har så langt flyttet fra private heimer til kommunale boliger.
Økte plantall
Krigen i Ukraina medfører at de fleste norske kommuner må øke sine opprinnelige planlagte mottakstall. Kommunestyret i Orkland har vedtatt å ta imot inntil 125 flyktninger i 2022, et tall som er langt over det kommunen har hatt tidligere. Dette tallet inkluderer selvsagt også flyktninger som kommer fra andre deler av verden.
Andre land
– Like før påske bosatte vi en enslig mann fra Syria. I tillegg er vi i ferd med å bosette ni personer fra Sudan og to fra Afghanistan, sier Eggen, som sier dette dreier seg totalt om fire familier.
For kommunen er det viktig å understreke at selv om de fleste søkelys nå er rettet mot Ukraina gjelder vår forpliktelse om mottak av flyktninger uavhengig av nasjonal opprinnelse.
– Vi bosetter de flyktningene norske myndigheter ber oss om, sier Eggen.
Flere ledige stillinger
Orkland kommune er i ferd med å rekruttere personell for å håndtere situasjonen som har oppstått. I tillegg til enhetsleder for integrering, skal det rekrutteres både undervisningspersonell og stillinger direkte knyttet til flyktningtjenesten. Har du lyst til å jobbe på et spennende og givende område? Da er det bare å søke.