Her måler de og registrerer stikkrenner, fotograferer bebyggelse med drone og registrerer farger på hus. Sistnevnte skal resultere i «Orklandpaletten» (inspirert av «Trondhjemspaletten»), og er ment som en fargesamling til inspirasjon og informasjon for alle som eier og utvikler hus.
– Rød og oransje går mye igjen, men det er også mange andre spenstige farger på noen av husene i Orkland, som turkis, sier Krokstad.
– Ute hele dagen
Den biten av arbeidet har hun utført alene, mens de samarbeider på resten av oppgavene. Det har gjort at de allerede har rukket å bli gode venner.
– Vi trives veldig godt, selv om været kanskje ikke har vært det beste, sier Krokstad.
– Vi er stort sett ute hele dagen, hver dag, legger Asbølmo til.
Til daglig studerer Krokstad pedagogikk ved NTNU i Trondheim, mens Asbølmo nylig har fullført en master i fysisk planlegging. Fra før har hun en bachelor i geografi.
Har jobbet flere somre i Orkland
– Hvordan kom dere på å søke sommerjobb i Orkland?
– For noen år siden sendte jeg en e-post om sommerjobb, og har etter det fått kjøre drone et par somre. Da denne jobben dukket opp, var det bare å søke, sier Asbølmo.
Det er imidlertid første gang Krokstad tilbringer sommeren som ansatt i Orkland.
– Jeg har ikke holdt på med så mye sånn før, og det var noe av det som var fristende. Jeg lærer mye nytt. I tillegg er det bra at det er mye utearbeid, sier hun, og fortsetter:
– Det er lenge siden jeg har gledet meg så mye til å gå på jobb, så jeg koser meg veldig! Det hjelper at vi får besøkt litt forskjellige steder i kommunen.
– Betyr mye for kvaliteten
En vanlig arbeidsdag starter foran PC-en med et digitalt kart, hvor det står hvilke områder de skal prioritere. Når de er ute og måler inn stikkrenner, har de med seg en GPS og et nettbrett hvor de legger inn informasjon om blant annet tilstand og størrelse.
– Vi måler opp stikkrennene, legger inn diameter og skriver hvilke typer innløp og utløp det er, sier Krokstad.
Informasjonen skal brukes i kommunens arbeid med å forebygge vannrelaterte skader, og er helt nødvendig for å få et realistisk bilde av vannveier og kritiske punkter.
Grethe Krokstad, enhetsleder i plan- og byggesaksavdelingen i Orkland kommune, er svært fornøyd med innsatsen til de to 25-åringene.
– Deres arbeid betyr mye for kvaliteten i flere enheter under kommunalområdet samfunn. Muligheten til å hente inn dataene Frida og Ina samler inn er svært verdifull, sier hun.