I slutten av juli skal Norges geologiske undersøkelse (NGU) i samarbeid med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utføre magnetiske, elektromagnetiske og radiometriske målinger fra helikopter i den nordlige delen av Orkladalen i Orkland kommune. Det opplyser NGU i en pressemelding.
Store deler av Orkladalen er kjent for kvikkleire, og undersøkelsen skal bidra til en bedre kartlegging og forståelse av den. Området var en fjord under siste istid, dalbunnen lå dermed under vann og derfor er marine avsetninger som kvikkleire vanlig.
For denne undersøkelsen benytter NGU en elektromagnetisk målesonde som registrerer elektrisk mostand i bakken, samt lokale magnetiske variasjoner i jordens magnetfelt, noe som bidrar i NGUs generelle geologiske kartlegging.
I tillegg blir det samlet inn informasjon om radioaktive elementer i bakken, som kartlegger hva som finnes av cesium-137 etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Dette kan avsløre om det finnes arealer der det fremdeles er forhøyet radioaktivitet i gress og lav, som beites av for eksempel sau.
Målingene blir utført i løpet av et par dager i slutten av juli. Det innleide helikopterselskapet Pegasus Helicopter AS fra Gardermoen vil utføre arbeidet sammen med NGU. Selve målingene foregår ved at helikopteret flyr mellom Orkanger og Vormstad i mer eller mindre parallelle linjer med en konstant høyde på 60-75 meter over bakken. Det blir ikke foretatt målinger i dårlig vær, som tåke, regn, snø eller sterk vind.
Dataene blir etter hvert åpent tilgjengelige for alle i kartdatabasen på NGUs hjemmesider.
NGU vil forsøke å utføre målingene i nært samarbeid med lokalbefolkningen. Dersom målingene er uforenelig med annen aktivitet, ønsker NGU å bli kontaktet slik at mindre justeringer i måleopplegget kan gjøres.