Sikkerhetssituasjonen i Europa er fortsatt usikker. Vladimir Putin mobiliserer og skaper frykt og utrygghet i Ukraina med bombing av sivile mål. Fortsatt kommer det flyktninger fra Ukraina til Norge, og flere er ventet i året som kommer.
– Vi ønsker å bidra til å skape trygghet for dem som flykter, og forbereder oss nå på en lignende innsats i 2023 som i år, sier kommunedirektør Ingvill Kvernmo.
Hun er stolt av den unike innsatsen som er gjort både i de kommunale tjenestene og frivilligheten i år. Dette har sørget for at de som jar komme har blitt tatt godt imot.
– Situasjonen i Ukraina har opprørt en hel verden og lokalt har det også utløst engasjement og et sterkt ønske om å bidra. Det vitner om både hjertevarme og handlekraft hos innbyggerne, sier hun.
Trenger et sted å bo
– Det føles godt at vi kan hjelpe folk i en svært krevende situasjon og gi et lite bidrag til å dempe skadevirkningene av en meningsløs krig, sier Kvernmo, som har en konkret oppfordring til orklendingene når kommunen nå forbereder seg for 2023.
– For å bosette flere ukrainere har vi behov for boliger i hele Orkland. Har du en sokkeletasje eller annet husrom som egner seg som bolig, vil vi gjerne høre fra deg, oppfordrer kommunedirektøren.
Her kan du registrere opplysninger om boligen du har til utleie
Spredd bosetting
Kommunestyret vedtok at det kunne bosettes i alt 125 flyktninger i Orkland i 2022, et tall som kommunedirektøren er overbevist blir oppnådd i løpet av året. Det er bosatt flyktninger i store deler av geografien vår, noe som har vist seg å ha mange fordeler, også for å utnytte kapasitet i skoler og barnehager. Antall bosatte flyktninger fordeler seg geografisk slik så langt i år:
- Krokstadøra 14
- Ytre Agdenes og Selvlia 8
- Lensvik 11
- Råbygda 6
- Fannrem 18
- Orkanger 21
- Løkken 18
- Meldal 6
Oljen i maskineriet
Norske myndigheter forventer at behovet for bosetting i norske kommuner vil bli på samme nivå også neste år, og kommunedirektøren vil fremme en sak for kommunestyret om et konkret antall for vår kommune etter at anmodningen fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) foreligger.
Kommunen forbereder tjenesteapparatet på at aktiviteten vil bli som i år, og gjør nødvendige tiltak for å kunne utføre en forsvarlig og god tjeneste. En viktig del av dette er også å holde god kontakt med frivilligheten, både lag, organisasjoner og enkeltpersoner som på mange måter representerer oljen i maskineriet i hverdagen.
– Vi må huske å ta imot de som kommer slik vi selv hadde ønsket å bli møtt om vi hadde havnet i en slik situasjon, sier Ingvill Kvernmo, som nå spesielt ber de som har husrom om å melde seg.