Hva er MRSA?
MRSA er en variant av bakterien gule stafylokokker, som normalt finnes på huden og slimhinnene hos mennesker. Vanlige gule stafylokokker kan gi infeksjoner, spesielt hudinfeksjoner, men de kan også forårsake alvorligere infeksjoner. MRSA er en antibiotikaresistent variant, noe som betyr at den ikke kan behandles med de vanligste antibiotikatypene. Infeksjoner med MRSA krever spesialbehandling med andre typer antibiotika.
Selv om MRSA ikke er mer smittsom enn vanlige gule stafylokokker, er det viktig å hindre spredning, spesielt i helse- og omsorgsinstitusjoner, der risikoen for alvorlige infeksjoner er høyere.
Hvordan smitter MRSA?
MRSA smitter først og fremst gjennom tett kontakt mellom personer, som for eksempel mellom familiemedlemmer.
- I samfunnet: Personer som er smittet med MRSA kan leve som vanlig, gå på skole, i barnehage eller på arbeid (utenfor helsetjenesten) uten spesielle tiltak for å hindre smitte.
- I helseinstitusjoner: Her er det strengere smitteverntiltak for å forhindre at bakterien sprer seg og etablerer seg i miljøet.
Personer som vet de er smittet med MRSA, bør informere helsetjenesten dersom de trenger behandling eller oppfølging.
Tiltak for å hindre spredning
Kommunen følger nasjonale anbefalinger for håndtering av MRSA:
- Testing og sanering: Personale på sykehjem som tester positivt for MRSA anbefales sanering, en prosess for å fjerne bærertilstanden.
- Individuell vurdering: For beboere som testes positivt, vurderes hvert enkelt tilfelle individuelt for å finne den beste løsningen.
Hva gjør kommunen?
Kommunen tar situasjonen på alvor og har innført nødvendige tiltak for å sikre at MRSA ikke sprer seg videre. Vi oppfordrer innbyggere til å følge eventuelle råd og veiledning fra helsetjenesten. Sammen kan vi redusere risikoen for smitte og sikre trygghet for alle som mottar eller gir helsetjenester.