Oppsummert

I 2023 ble taket på Orkland rådhus fornyet, og med penger spart på dette prosjektet investerte kommunen i et solcelleanlegg. Prosjektleder Eirik Selvnes forklarer at anlegget har avansert instrumentering som gir detaljert oversikt over produksjonen, som kan følges via en nettside. Solcelleanlegget, som kostet litt under 900.000 kroner, forventes å produsere energi tilsvarende forbruket til to gjennomsnittlige eneboliger årlig. Produksjonen er høyest om sommeren, og overskuddsstrømmen kan selges tilbake til strømnettet. Anlegget ble installert av Svorka med hjelp fra et snekkerfirma, og Selvnes roser arbeidet deres. Det er også andre steder i kommunen med solcellepaneler, som ved Folkehelsesenteret og Meldal helsetun.

I 2023 ble taket på Orkland rådhus fornyet etter at det hadde nådd sin levetid. Et godt tilbud på nytt tak, åpnet muligheten for å investere i et solcelleanlegg.

Nå har det kommet på plass. 

– Vi gjorde et godt innkjøp på rehabilitering og etterisolering av taket, og besluttet å bruke de sparte midlene på et solcelleanlegg, sier prosjektleder i Orkland kommune, Eirik Selvnes.

Selvnes forklarer at solcelleanlegget har omfattende instrumentering som gir god oversikt over produksjonen, ned til hvert enkelt panel. Dette kan kommunen følge med på gjennom ei nettside. 

– Vi er veldig spente på å overvåke effekten når vi kommer i gang, sier han. 

– Vil lønne seg på sikt

Kostnaden for solcelleanlegget kom på i underkant av 900.000 kroner. I løpet av ett år er anlegget beregnet å produsere rundt 40.000 kilowatt-timer, tilsvarende omtrent det årlige energiforbruket til to gjennomsnittlige eneboliger.

– Selv om det ikke er den umiddelbart beste investeringen, vil det lønne seg på sikt. Taket skal tross alt ikke byttes igjen på mange år. Det er også et tiltak for å gjøre noe med eget miljøregnskap, sier han, og fortsetter: 

– I tillegg er det flott å kunne bruke en ellers ubrukt takflate til noe nyttig. 

Produksjonen er høyest i sommerhalvåret, og kommunen har mulighet til å selge overskuddsstrøm tilbake til strømnettet. 

– Har gjort en god jobb

Anlegget er montert på taket over helsefløya, noe det er flere årsaker til, ifølge Selvnes. 

– Det er ei sørvendt takflate med gode solforhold. Det er relativt lite oppstikk og god tilkomst for vedlikehold. Samtidig var det forsvarlig høyde for de som jobbet der. 

Det var Svorka som ble tildelt oppdraget. De fikk bistand fra et snekkerfirma til å tilpasse taksteinene. 

– De har gjort en veldig god jobb, roser Selvnes. 

Fra før av er det montert solcellepanel ved blant annet Folkehelsesenteret og ved Meldal helsetun.