Er hybler og utleieboliger gode nok i Orkland? I denne og neste uke får 20 boligeiere besøk fra kommunen for å se om alt er i orden.
Det er Direktoratet for byggkvalitet som står bak kampanjen der de ber alle landets kommuner om å ta et krafttak for å sjekke at hybler og utleieboliger er gode nok. I Orkland får 20 boligeiere besøk i disse dager, der kommunen vil sjekke ut at reglene er fulgt når noen har bygget hybel eller annen type utleiebolig.
Søknader, tips og leting på nett
Samtlige av de som får besøk er tilskrevet på forhånd og gjort kjent med at kontroll blir gjennomført. Utvalget er gjort med bakgrunn i behandling av byggesøknader og tips eller observasjoner som tilsier at det er uklarhet knyttet til boenheter på eiendommen.
– Vi tar blant annet utgangspunkt i byggesaker hvor vi ser at det er planlagt kjøkken, bad og stue i en kjeller. Vi har også fått tips fra andre offentlige aktører i tillegg til å benytte Finn.no for å finne utleieobjekter, sier fagleder Barbro Nilssen på kommunens plan- og byggesaksavdeling.
Tilfredsstillende boforhold
Det er opp til hver enkelt kommune å velge hva den ønsker å undersøke i forbindelse med tilsynet. Direktoratet oppfordrer imidlertid kommunen først og fremst til å undersøke om bruk av aktuelle arealer er lovlig. Det vil si at dagens bruk stemmer overens med det som er godkjent av kommunen.
– Vi sjekker først og fremst om rommene er godkjent for varig opphold og om det er tilfredsstillende rømningsforhold i boenheten. Vi ser også på om det er tilstrekkelig romhøyde og dagslysforhold, sier Nilssen.
Ingen unnskyldning
Situasjonen på boligmarkedet varierer alt etter hvor man befinner seg i landet. I tillegg er det ofte forskjeller internt i en kommune. I noen byer og tettsteder er det overskudd av hybler og andre type utleieboliger. Andre steder er det så stort press på markedet for utleieboliger at flere opplever å måtte ta til takke med lav kvalitet til en høy pris.
– Stor pågang på utleiemarkedet er imidlertid ingen unnskyldning for ikke å ha alt i orden. Alle bør ha en trygg bolig som oppfyller kravene i byggteknisk forskrift, slik som godkjente rømningsveier, størrelse på rommene og andre forhold som berører inneklima, sier Nilssen, som opplyser at resultatene av kontrollen skal rapporteres til Direktoratet for byggkvalitet i etterkant.