Fra og med midnatt, natt til torsdag 9. desember, innføres en rekke nasjonale smitteverntiltak. Orkland kommune vil fortsatt ikke ha noen egne lokale tiltak i tillegg, men slutter som alltid lojalt opp om nasjonale bestemmelser. Trafikklysmodellen innføres igjen, og alle skoler og barnehager i Orkland er på grønt nivå fra og med torsdag morgen. Det innføres ikke noen nye tiltak på helseinstitusjonene, men vi opprettholder tidligere råd. Servicekontor på rådhus og kommunehus er åpne som vanlig.

De nasjonale tiltakene ble presentert i en pressekonferanse av regjeringen i går. Kommunen følger situasjonen tett, og er klar for alle scenario. I denne artikkelen går vi gjennom konsekvenser for kommunal virksomhet og forklarer påbudene og anbefalingene.

Gjenåpner informasjonstjenesten

Noen av tiltakene er anbefalinger, mens andre er pålegg som reguleres i forskrift. Dette har naturlig nok ført til at mange har spørsmål knyttet til hvilke konsekvenser tiltakene har. Orkland kommune gjenåpnet derfor vår informasjonstjeneste fra og med i dag:

Koronatelefonen er åpen hverdager mellom klokken 10:00 og 12:00. Du kan også sende spørsmål til korona@orkland.kommune.no – du må da ikke oppgi personsensitive opplysninger. Spørsmål om egen helse rettes til fastlegen. Vi presiserer at hvis du er satt i karantene eller er i isolasjon, og det gjelder friskmelding, så forhører du deg med din fastlege.

Kontakt angående positiv prøve kan bli gjort av fastlege eller av kommune/smittevernoverlege. Det er fortsatt slik at ved positiv hurtigtest/selvtest, så tas PCR-test av din fastlege. Vanligvis så tar smittevernlege/kommuneoverlege kontakt om det er tilleggsopplysninger de trenger knyttet til smittekartlegging. Avklarte tilfeller følges opp av fastlegen.

Vi forventer stor pågang til vår informasjonstjeneste ettersom det er betydelige endringer i de nasjonale bestemmelsene. Vi ber om at du først prøver å finne informasjonen du trenger på internett. Et godt utgangspunkt er kommunens koronaside, som også har nødvendige linker til Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet:

Vi kommer til å oppdatere denne siden i løpet av morgendagen knyttet til de nye bestemmelsene. Her finner du svar på de mest vanlige spørsmålene som blir stilt knyttet til korona og vaksinering, de siste nyhetene og du finner oversikter over status for antall smittede og vaksineringstall.

Skoler (inklusiv SFO) og barnehager

Kommunene skal igjen benytte trafikklysmodellen for skoler og barnehager. Tiltaksnivået i Orkland er grønt fra og med torsdag 9. desember. Hver skole og barnehage vurderes fortløpende og individuelt i henhold til smittesituasjonen ved den enkelte enhet, og elever og foresatte vil bli informert raskt ved endring. Vi ber om bruk av munnbind ved fysisk henting og levering i skole/barnehage.

Mer informasjon om trafikklysmodellen finner du her:

Helseinstitusjoner

Vi er i en tid med flere forskjellige typer luftveisinfeksjoner. Vi ønsker derfor fortsatt at pårørende ikke møter opp med uavklarte luftveisinfeksjoner på våre institusjoner. Er du forkjølet så avvent besøket til du er i bedre form. Er det strengt nødvendig med besøk på grunn av akutt situasjon, kan du med fordel bruke munnbind. Vi ønsker da at besøket foregår på rommet til beboer og ikke i fellesareal.

Vi minner om at all utdeling av hurtigtester nå skjer ved fysisk oppmøte på våre servicekontor:

Kommunehus og rådhuset holder for øvrig åpent som vanlig. Her kan selvtester hentes i åpningstiden til servicetorg på hverdager, og mellom klokken 10:00 og 12:00 lørdag og søndag.

Vaksinering

Regjeringen har besluttet å endre intervallet mellom andre og tredje vaksinedose fra seks til fem måneder for innbyggere som er anbefalt en oppfriskningsdose. Dette fordi det er et ønske om å få økt vaksinetakten, unngå alvorlig sykdomsforløp og unngå økt smittespredning i samfunnet. Over 1800 skal vaksineres allerede torsdag 9. desember.

Gruppene som nå skal få sin oppfriskningsdose er:

  • Personer som er 45 år og eldre
  • Personer i aldersgruppen 18-44 år med underliggende medisinske tilstander som gir høy risiko for alvorlig sykdom av covid-19
  • Personer med nedsatt immunforsvar
  • Helsepersonell

Orkland kommune har nå åpnet for bestilling av time for personer i disse definerte gruppene.

Vi har foreløpig planlagt to vaksinedatoer, torsdag 9. og torsdag 16. desember i Orklahallen. Du kan bestille time til vaksinering i Orklahallen begge dager, men det begynner å bli fullt førstkommende torsdag. Kravet er altså at det har gått minimum fem måneder siden du fikk satt din andre dose. Mer informasjon om dette, kontaktinformasjon til vår vaksinetelefon og link til bestilling finner du her:

Vi oppfordrer også alle som ikke har tatt første eller andre dose med vaksine om å bestille seg time.

Takk for at du bidrar!

I oversikten under går vi gjennom forskrift og anbefalinger som når trer i kraft.


Nasjonal forskrift gjeldende fra 9. desember 2021

Dette er regler, altså PÅBUD, etter norsk lov. Brudd på forskrift kan føre til sanksjoner.

Arrangementer og sammenkomster INNENDØRS

Følgende gjelder for innendørs arrangement:

  • Ved innendørs arrangementer skal det utpekes en arrangør som skal ha oversikt over hvem som er til stede og gjennomføringen skal være smittevernfaglig forsvarlig.
  • Maksimalt 20 personer innendørs på privat sammenkomst på offentlig sted, i lånte eller leide lokaler. Dette gjelder for eksempel bursdagsselskap for voksne, privat fest i grendahus osv.
  • Maksimalt 50 personer på offentlige innendørs arrangementer UTEN faste tilviste sitteplasser.
  • Det kan være maks tre kohorter med 200 personer i hver kohort for et offentlig innendørs arrangement MED tilviste plasser. Dette er forutsatt at avstander kan holdes mellom kohorter (minst to meter) og mellom personer i kohort som ikke er i husstand (minst en meter).
  • Begravelsesseremonier regnes som offentlige arrangement med faste tilviste sitteplasser. Minnestunder etter begravelser og bisettelser kan ha maksimalt 50 personer innendørs.
  • Det er skjenkestopp klokken 24:00 for innendørs arrangementer med skjenkebevilling.
  • Arrangøren skal sørge for at alle som er til stede ved innendørs arrangementer skal kunne holde minst en meters avstand til andre som ikke er i samme husstand eller er tilsvarende nære. Det gjøres unntak for noen grupper, blant annet for utøvere på kultur- og idrettsarrangement, deltakere på enkelte kurs og de som er i samme kohort i barnehage eller barneskole.
  • På innendørs arrangement hvor alle i publikum sitter på faste tilviste plasser er det tilstrekkelig avstand dersom arrangøren legger til rette for at publikum har minst ett ledig sete mellom seg på samme seterad fra de ankommer arrangementet. Personer fra samme husstand kan sette seg nærmere hverandre etter ankomst.

Kommunen kan gi råd, men har ikke en rolle i å godkjenne arrangementer. Dette er ansvarlig arrangørs ansvar. Vi ber om at arrangører setter seg inn i reglene før de tar kontakt med kommunen.

Serveringssteder

  • Påbud om at serveringssteder skal sørge for at alle kan holde minst en meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære. Det skal være minst en meters avstand mellom sitteplassene ved gjesters ankomst. Personer i samme husstand eller tilsvarende nære kan sette seg nærmere hverandre.
  • Serveringssteder med skjenkebevilling skal ha sitteplasser til alle gjester, men dette er ikke et krav ved kulturarrangementer på serveringsstedet.
  • Alkohol kan kun serveres ved bordene.
  • Skjenkestopp klokken 24:00.
  • Serveringsstedet skal registrere kontaktopplysninger til gjester som samtykker til det.

Smittevernfaglig forsvarlig drift

  • Det er påbud om smittevernfaglig forsvarlig drift for barnehager, skoler og annen opplærings- og utdanningsvirksomhet. Kommunene skal igjen ta i bruk trafikklysmodellen.
  • Følgende virksomheter skal drives smittevernfaglig forsvarlig for å kunne holde åpent: Bibliotek, fornøyelsesparker, svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng, treningssentre, bingohaller, spillehaller, kjøpesentre, butikker, varemesser, midlertidige markeder og lignende. Dette innebærer krav om å sørge for at det er mulig å holde minst en meters avstand til personer som ikke er i samme husstand eller tilsvarende nære, og at virksomheten har utarbeidet rutiner for god hygiene, godt renhold og lufting.
  • Med unntak av bibliotek, butikker og kjøpesentre skal virksomhetene registrere kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det.
  • Bransjeveiledere bør gjeninnføres for bl.a. treningssentre og svømmehaller.

Munnbind

  • Det er påbud om bruk av munnbind når det ikke er mulig å holde minst en meter avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, taxi og innendørs stasjonsområder. Påbudet gjelder også for ansatte, med mindre det er tatt i bruk fysiske barrierer. Med fysisk barriere menes for eksempel pleksiglass i kasse på butikk.
  • Munnbindpåbud gjelder også hos frisører, hudpleiere og andre en-til-en-virksomheter.
  • Det er allerede nasjonal anbefaling om å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand.

Hjemmekontor

  • Det er påbud om at arbeidsgiver skal legge til rette for hjemmekontor der det er mulig uten at det går ut over tjenester som krever tilstedeværelse som er viktig og nødvendig for virksomheten, for eksempel for å ivareta barn og sårbare grupper.

Karantene

  • Karanteneplikt for nærkontakter med en bekreftet smittet hvor det er mistanke om omikron-variant, utvides til også å gjelde øvrige nærkontakter, ikke bare husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.

OBS! Dette er viktig at folk merker seg. Det er altså to forskjellige måter du skal forhold deg til smitte.

Omikron-smitte

  1. Har du reist til eller mellomlandet i følgende land etter 27. november 2021?
    Sør-Afrika, Mosambik, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Eswatini og Malawi
  2. Har du vært i husstand eller nærkontakt med noen som har reist eller mellomland i disse landene eller vært i kontakt med noen som er påvist med omikron i Norge?
  3. Har du utviklet luftveissymptomer etter dette?

Er svaret ja på bare ett av disse spørsmålene har det følgende konsekvenser:

  1. Du er pålagt 10 dagers karantene. Om det viser seg at den du er i nærkontakt med ikke er smittet med omikron så opphører plikten til smittekarantene.
  2. Du skal ta PCR-test via din fastlege (ikke selvtest) så snart som mulig og på dag sju etter nærkontakten. Er testen negativ etter dag sju så avsluttes karantenen.

I skrivende  øyeblikk har vi ikke påvist omikron i Orkland, men vi må være forberedt på at dette endrer seg. Siden sommeren har vi bare hatt påvist delta-variant.

Du vil få offisiell beskjed om du skal forholde deg til et omikron-løp.

Delta-smitte

For delta-variant er det dette opplegget som gjelder ved påvist smitte:

Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære (for eksempel kjæreste) skal i karantene. Karanteneplikt er sju dager etter nærkontakten. Smittekarantene gjelder ikke om:

  1. Fullvaksinerte og personer som har gjennomgått covid-19 tester seg to ganger. Det er her nok med selvtest/hurtigtest. Du tester da så snart som mulig, samt på dag tre og sju etter nærkontakt. Om du først får beskjed på dag fire etter nærkontakt med påvist smittet person, så tester du deg da og dag sju. Om første testen er negativ så er du ute av karantene, men skal likevel gjennomføre resterende tester.
  2. Personer som ikke er fullvaksinert eller har gjennomgått sykdom må teste seg hver dag i sju dager med selvtest. Smittekarantene avbrytes etter første negative test, men du må teste deg hver dag i sju dager.
  3. For personer under 18 år kan foreldre/foresatte velge at barnet gjennomfører smittekarantene og ikke testing

Anbefalinger gjeldende fra 9. desember 2021

Dette er nasjonale RÅD om hvordan vi bør forholde oss i tiden framover.

Avstand og sosial kontakt

  • Alle bør holde minst en meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
  • For barnehager og skoler gjelder trafikklysmodellen. Anbefalingen om minst en meters avstand gjelder uansett ikke på fritiden for barn i barnehage- og barneskolealder, og for alle under 20 år er det unntak fra anbefalingen også ved organiserte fritidsaktiviteter. Det er også unntak for voksne som jobber med tjenester for barn og unge og sårbare grupper.
  • Du bør ikke ha flere enn 10 gjester hjemme utover egen husstand. Du kan ha inntil 20 gjester en gang i løpet av jule- og nyttårshøytiden, men det bør være da være minst en meters avstand mellom gjestene. Alle må tenke gjennom hvor mange nærkontakter vi har samlet sett. Nøkkelen er å redusere antall nærkontakter i tiden framover.
  • Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort/klasse/avdeling selv om det overstiger anbefalt antall gjester.
  • Reduser antall nærkontakter, men ikke isoler deg. Det er viktig å ha sosial kontakt.
  • Treff gjerne andre utendørs når det er mulig.

Organiserte fritidsaktiviteter

  • Fritidsaktiviteter bør gjennomføres utendørs så langt det er mulig, og garderober bør holdes stengt.
  • Ved organiserte fritidsaktiviteter innendørs anbefales det at voksne over 20 år er i grupper på maksimalt 20 personer. Videre anbefales det at voksne innendørs holder avstand der det er mulig for å utøve aktiviteten, og at du holder 2 meter avstand ved høyintensiv trening.
  • Det gis ikke konkret anbefaling om avstand og antall når barn og unge under 20 år trener og deltar på idretts-, kultur- og fritidsaktiviteter.
  • Toppidrett kan gjennomføres som normalt.

Skoler, barnehager og SFO

  • Jevnlig testing i skoler med høyt smittetrykk.
  • Det kan arrangeres sammenkomster for barn i barnehage eller barneskole med hele klasser/avdelinger/grupper med nødvendig antall voksne til stede.
  • Universiteter, høyskoler og fagskoler bør så raskt som praktisk mulig innføre undervisning i mindre grupper og mer digital undervisning. Studenter som er avhengige av å gjennomføre forsøk i laboratorier eller ferdighetstrening, bør prioriteres for fysisk undervisning.
  • Universiteter, høgskoler og fagskoler bør legge til rette for eksamen og obligatoriske kurs, enten digitalt eller fysisk der det er praktisk mulig med godt smittevern. Det samme gjelder for andre utdanningsinstitusjoner for voksne.

Arbeidsliv

  • Anbefaling om munnbind dersom det ikke er mulig å holde minst en meters avstand, med mindre det er tatt i bruk fysiske barrierer som bruk av skillevegger eller liknende.
  • Hjemmekontor og munnbind gjelder ikke for tjenester der dette er til hinder for at ansatte kan utføre nødvendige og lovpålagte oppgaver i møte med sårbare grupper og barn og unge.

Lufting

  • Det anbefales god ventilasjon/lufting i situasjoner der man oppholder seg i samme rom over tid med personer som ikke er hustandsmedlemmer og tilsvarende nære.