Så langt i høst har det stort sett vært rolige og hyggelige kvelder for ungdommen på ungdomsklubben Synt’n, men det har vært noen uheldige episoder i nærområdet på Orkanger. Nå ber kommunen og politiet foreldre om å være ekstra på vakt.
– Kommunen og politiet følger tett opp enkeltpersoner med særlige utfordringer, men bekymringen er først og fremst knyttet til ungdommer som befinner seg i randsonen av personene som står for en ugrei oppførsel.
Det sier politikontakt for både Orkland og Skaun, Espen Martin Dyrseth.
Rolig høst på Synt’n
Styrket bemanning på ungdomsklubben og mer involvering av foreldre, natteravner og ungdomspatruljen har bidratt svært godt i og utenfor ungdomsklubben. De voksne har mulighet til å følge ekstra med og om nødvendig ta kontakt med politiet dersom uønskede episoder skulle oppstå. Så langt i høst har det kun vært en enkeltepisode der det ble nødvendig. Det var da noen få ungdommer, der majoriteten ikke hører hjemme i Orkland, stod for en ikke ønsket adferd inne i lokalene.
Noe mer rus
– Samme type hendelser har man også opplevd i flere andre enkeltepisoder utendørs på Orkanger. Tilreisende ungdom skaper utrygghet og uhygge, episoder som i en viss grad tiltrekker seg lokal ungdom. Det bekymrer både kommunen og politiet, som ser en fare for at enkelte kan la seg rekruttere inn i et miljø som ikke er særlig heldig, sier Dyrseth.
Han opplyser at det finnes lite statistikk og tall på området, men at det oppleves som om det er mer ulovlige rusmidler i omløp enn tidligere. Politiet har lav terskel for å ta kontakt med foreldre dersom de er bekymret for ungdommen, og opplever at foreldre er glade for at de tar kontakt.
Mer engasjerte foreldre
– Vi opplever et økende engasjement hos foreldre – og det er bra! Folk tar kontakt med både oss og kommunen, og det tar vi som et tegn på at de bryr seg om ungdommen sin, sier Dyrseth, som opplyser at Orkland kommune og politiet har et godt og tett tverrfaglig samarbeid, som også inkluderer jevnlig og god kontakt med nabokommunene.
– Vi følger godt med i ungdomsmiljøet. Politiet har et godt samarbeid med både skolene og SLT-koordinator i kommunen, og til sammen har vi god oversikt over ungdomsmiljøet. Likevel ber vi nå foreldre være ekstra på vakt for både egne og andres barn. Selv om vi jobber målrettet med enkeltmennesker er ikke dette en «quick-fix» som politi og kommune kan løse alene. Skal vi sørge for trygge og gode oppvekstmiljø må vi stå sammen.
Ta ansvar!
Dyrseth ber foreldre være bevisst den såkalte «snitchekulturen», fryktkulturen i ungdomsmiljøet for å varsle om straffbare forhold, og dersom ungdommen ikke tør melde fra til politiet, må foreldrene ta ansvar og gjøre det. Han minner også om at vold og trusselsaker i ungdomsmiljøet skal anmeldes og etterforskes hos politiet, og at det har høy prioritet hos politiet.
Følg med på dette
Ungdataundersøkelsen som ble gjennomført i Orkland i 2021 viste at 86 prosent av ungdomsskoleelevene oppga at det var foreldrene sine de de hører mest på.
– Den tilliten bør foreldrene være seg bevisst, og vi ber foreldre vise i praksis at de bryr seg om hva de unge holder på med, sier Dyrseth, som ønsker at foreldre merker seg følgende:
- Involver deg i ungdommenes liv
- Gjør deg kjent med typiske ungdomsfenomener som snapgrupper og vaping
- Vær spesielt oppmerksom på symptomer på bruk av rusmidler
- Det rører seg mye i ungdomsmiljøet på det digitale plan, og her er det ikke like enkelt å henge med. Søk kunnskap der det trengs, og ta kontakt for å få råd.
Alle skolene i Orkland har en politikontakt som de samarbeider godt med, og punktene over er i samsvar med noe av den informasjonen politiet og kommunen gir i foreldremøter.
Flott ungdom i Orkland
– Når alt dette er nevnt, så må jeg minne om at vi har en veldig fin ungdomsgruppe i Orkland. De aller fleste begår ikke, og vil heller aldri begå kriminalitet i den formen som er nevnt. Dette medfører at vi kan samle troppene rundt de få som har behov, og sammen er jeg helt sikker på at vi lykkes, sier Espen Martin Dyrseth.
Ønsker du å snakke med noen?
Politiet har to politikontakter på Orkanger. Dersom du ønsker å snakke med en av dem, kan du ta kontakt med Espen Martin Dyrseth på telefon 92 46 87 11 eller på e-post: espen.martin.dyrseth@politiet.no eller Arnt-Kyrre Johansen på telefon 48 99 00 75 eller e-post: arnt-kyrre.johansen@politiet.no
Ønsker du å snakke med Orkland kommune, ta kontakt med SLT-koordinator Karin Røttereng på telefon 91 72 17 71 eller på e-post: karin.rottereng@orkland.kommune.no