Hvor enn han er i verden, det blir alltid en fottur. Han har gått mellom El Gouna til Hurghada i Egypt, fra Porto til Santiago de Compostela, Gran Canaria på kryss og tvers og rundtur på Bali.

– Men, vet du? De aller flotteste turene har jeg gått her. Her i Orkland, når jeg kan starte hjemmefra og bare traske i vei, sier ivrig turgåer Bjørn Arild Rygg.

– Og hvis du skal velge deg ett turmål?

– Ja, da må det bli to: Gjømshøgda en solrik sommerdag - med utsikt i 360 grader utover Orkland! Eller en langtur innover Søvasskjølen.

Matpause

Han starter gjerne hjemmefra på Rømme Amfi midt i Orkanger sentrum og går den veien nesen peker. Det kan gjerne bli turer på sju-åtte timer og han kan tilbakelegge 45-50 kilometer, med innlagt matpause, selvfølgelig.

Bjørn Arild Rygg går mellom 4 000 og 5 000 kilometer i året. I år er planen å sette ny pers. Og han er på god vei. Etter fire måneder i 2022 har han allerede gått 1 700 kilometer – 170 mil!

Markedsfører turområdene

– Jeg deler opplevelsene mine på Facebook med bilder og turbeskrivelser. En del av turprosjektet er nemlig å formidle turgleden og gi inspirasjon til andre. Jeg blir i alle fall inspirert av å lese hva andre opplever. Og egentlig vet jeg at markedsføringa fungerer. Jeg får nemlig mange tilbakemeldinger og henvendelser. Folk ønsker gode råd om både fotplagg, lengde på turer og parkerings muligheter. Og så får jeg mange gode tips om nye turer i retur.

I 20 år har han gått sommer som vinter og sliter ut tre par tursko i løpet av året. Turskoene teller både fjellsko, piggsko og joggesko. Det er viktig å ha gode fotplagg som egner seg for årstiden og terrenget.

Han har alltid likt turgåing. Bjørn Arild Rygg sier at noe av det morsomste er å treffe folk med samme interesse som han. Da deler de idéer og gode råd for nye eventyr. Turgåing ble også viktig i prosessen med å komme seg etter hofteskifter i 2002 og 2003.

Lett å finne fram

Han velger ofte traséer der han aldri har gått og da er det godt å ha mobil med GPS.

– Jeg har aldri gått meg vill. Noen turer har kanskje blitt noe lenger enn planlagt, men det har ikke gitt problemer. En god egenskap er å være utadvendt og snakke med folk en møter. Dette har gitt mange hyggelig bekjentskaper. Og samtidig er jeg blitt opplyst, for jeg har kommet i snakk med folk med god lokalkunnskap både innenfor historie og trasévalg. Jeg må nevne min gode turkompis Terje Vinterdal og våre mange turopplevelser i 2021. Og så har jeg hatt god hjelp av Oddbjørn Nærvik og hans fantastiske lokalkunnskap.

Rygg skryter uhemmet av alle frivillige i idrettslag og blant grunneiere som legger til rette for turgåere med planker og klopper over milevis av myrlendte områder og bekkefar i hele kommunen. Uten deres bidrag hadde det blitt langt færre turer, sier Rygg.

– Min mening er at den frivillige innsatsen gjør Orkland til en ganske unik turkommune. De gir et fantastisk bidrag til både folkehelsen og miljøet.

Kom dere ut!

Bjørn Arild Rygg er blitt godt kjent spesielt i Hoston, Søvasskjølen, Grytdalen og Ulvåsmarka. Planen nå for den ivrige turgåeren er å komme seg uti Sæterdalen, Grefstadfjellet og i sørøstre del av Orkland også.

– Der har jeg, med skam i melde, ikke vært enda! Men jeg vet at i dette området er det flotte turmuligheter både i skog og fjell.

– Det er ingen grunn å sitte inne foran TVn, sier Rygg.

– Kom dere ut er mitt klare råd!

Bjørn Arilds turtips

Kokstein (582 moh)

Ta av fra Fv. 714 like før søndre åpningen til Fossantunnelen og ta av inn til Djupdalen der det er parkeringsmuligheter. Herfra følger du veien, kryss elva og ta skogsveien videre opp lia. Skogsveien slutter like før skoggrensa. Herfra er det flere trasé-muligheter mot toppen av Kokstein. Fra toppen er det utsikt bl.a. mot Snillfjorden og naturreservatet Grytdalen.

Gjømshøgda (635 moh)

Parkering ved gården Viken i Hoston som du finner ved å ta av fra Meåsvegen mellom Hoston og Svorkbygda. Det er traktorveg og delvis merket sti i skogs terreng, myr og fjellterreng. Siste del er i skikkelig fjellterreng. På toppen står ei stor antennemast. IL Fjellmanns trimkasse er på toppen. Utsikt over Trollheimen, Sylene, fjordene i vest, Fosen og Orkdalsfjorden.

Søvasskjølen

Det er flere parkeringsplasser på Søvasskjølen som gir gode utgangspunkt for turer. En av dem er hos Høgkjølen Fjellcamp ved E39 på toppen av fjellovergangen etter Orkanger. Det er 50 minutter fra Trondheim og ca 135 km fra Kristiansund til Høgkjølen Fjellcamp. Du går i utmerket turterreng sommer som vinter som passer både for familietur, og mer utfordrende fjellturer. På flere varder og topper er det kasse med besøksbok.

Pilegrimsleia

Pilegrimsleia fra Oslo til Nidarosdomen kommer inn i Orkland kommune ved Jorlia i Rennebu. Fra Galgberget får du utsikt over midtbygda Meldal. Derfra går du i vakkert kulturlandskap over Grut, Foss og Stene. Videre nordover møter du gruvesamfunnet på Løkken Verk før du går over Skulmoen, ned til Smelthytta på Svorkmo og over marka til Venn i Skaun.

Kilder: «40 turer i gamle Snillfjord», «40 turer i Orkdal», www.fjellcamp.no, www.pilegrimsleia.no/kart og @visitorkland