Flere enslige mindreårige trenger trygge hjem
– Per i dag er det bosatt 70 mindreårige på omsorgssentre og 301 på UDIs mottak som venter på å bli bosatt i en kommune, sier Thomas Gulbrandsen, teamleder for omsorg i Orkland kommune. De trenger trygge voksenpersoner som kan gi dem den stabiliteten og omsorgen de har behov for og krav på.
Orkland kommune har blitt bedt om å vurdere bosetting av opptil fem enslige mindreårige. Kommunen ser det som avgjørende å kunne tilby et bredt utvalg av fosterhjem, også fra flerkulturelle familier, som kan gi barna en trygg base hvor de også kan ivareta sin kulturelle tilhørighet.
Hvem kan bli fosterhjem?
Alle typer familier kan bli fosterhjem; samboere, gifte, enslige, eldre eller yngre – her finnes ingen perfekt oppskrift på hvordan en familie skal se ut. Det viktigste er at man har tid, rom og overskudd til å gi omsorg til en ungdom.
– Vi søker deg som har lyst til å bidra, som har varme, forståelse og en god dose tålmodighet. Du må kunne samarbeide godt med andre, både med oss og andre instanser, og ha tid og hjerterom til noen som trenger en trygg havn. Ta gjerne en helt uforpliktende kontakt med oss hvis du lurer på noe, sier barnevernsleder Nine Skårild.
Hvordan kan kommunen hjelpe?
Kommunen vil være en aktiv støtte for deg som fosterhjem. Dette innebærer jevnlige samtaler, veiledning, hjemmebesøk og samarbeid med ulike tjenester. Vi tilbyr også økonomisk kompensasjon for å sikre at du kan gi barnet en stabil hverdag.
Vi trenger fosterhjem med varierende bakgrunn for å kunne møte de individuelle behovene til hvert enkelt barn. For barn og ungdom fra Ukraina vil det være ekstra verdifullt å bli tatt imot av familier som forstår deres kulturelle og språklige bakgrunn.
Informasjonskveld 3. desember
Orkland kommune inviterer til en informasjonskveld tirsdag den 3. desember klokken 19:00 på møterommet Grytdalen i første etasje på Folkehelsesenteret på Orkanger. Her vil det bli gitt praktisk informasjon om hvordan det er å være fosterhjem. Et fosterhjem som allerede har erfaring, vil være til stede og dele sin opplevelse av hverdagen som fosterforeldre. Vi ber om påmelding, og vi vil kunne stille med tolk ved behov.
Spørsmål og uforpliktende samtaler
– Vi håper på engasjement fra hele lokalsamfunnet – kanskje er dette din sjanse til å gjøre en forskjell? Husk at dette er givende og meningsfullt arbeid som kan forandre et ungt menneskes liv, avslutter Thomas Gulbrandsen.
Har du spørsmål, ønsker å få mer informasjon eller melde deg på informasjonsmøtet, kan du ta kontakt med:
- Teamleder Thomas Gulbrandsen på telefon 91 67 13 63 eller e-post thomas.gulbrandsen@orkland.kommune.no
- Barnevernleder Nine Skårild på telefon 97 71 16 43 eller e-post nine.skarild@orkland.kommune.no
- Hvis du er under 18 år og kommer til Norge uten foreldre, og søker om beskyttelse (asyl), kalles du enslig mindreårig asylsøker. Selv om du kom til Norge sammen med for eksempel søsken, tante eller besteforeldre, blir du registrert som enslig mindreårig.
- Barn og ungdom som er mellom 15 og 18 år når de ankommer Norge og søker beskyttelse, får tilbud om å bo på asylmottak for enslige mindreårige i regi av Utlendingsdirektoratet (UDI). Barn under 15 år får tilbud om plass på et omsorgssenter for mindreårige i regi av Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat).
- Du kan lese mer om enslige mindreårige flyktninger på nettsidene til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet