Vinteren 2024 er det klart for tredje sesong av dokumentarserien Kunstnerliv. Der kommer vi tett på kunstneren Kristian Kvakland, som er født og oppvokst på Småøran i Råbygda.
– Interessen for Kvakland vil garantert øke i framtida, noe vi også håper TV-serien vil bidra til, sier Christian Scharning, regissør for NRK-satsingen som allerede har to sesonger bak seg på NRK 1 og NRK TV.
Her finner du tidligere episoder av Kunstnerliv
Kunstnerliv sesong 1 ble nominert til Gullruten i 2022 for beste dokumentarserie. I programmene kommer vi tett på noen av våre fremste norske kunstnere når de utforsker livet og kunsten til sine forbilder. Vi møtte regissør Scharning og filmfotograf Kamilla Marie Johnsen tidligere i sommer, da de gjorde opptak på Småøran for episoden som portretterer kunstneren Jannik Abel og hens forbilde i kunsten: Kristian Kvakland.
Tar vare på kunsten
At NRK-teamet valgte å komme til Orkland er selvsagt ikke tilfeldig. Her fant de nemlig både mange av Kvaklands kunstverk og hans nærmeste familie. Kunstneren etterlot seg ingen barn da han døde 84 år gammel i 2011, men Kari Kvakland og Marit Bjørkli arvet deler av kunstsamlingen av sin onkel og har tatt vare på den.
– Det er jo som å komme til et museum. Slektningene her i Råbygda har jo tatt vare på kunsten hans på en helt strålende måte, sier Scharning.
Synlig i Orkland
Som mange andre er du kanskje ikke klar over hvem Kristian Kvakland var og har lite kjennskap til hans kunstverk, selv om du nesten ikke kan ha unngått dem. Foran Orkdal sjukehus står det en stor skulptur av to hender utenfor inngangspartiet. Ved rundkjøringen på Orkanger, der Tverradkomsten møter Orkdalsveien, står en statue med et tannhjul og en hånd, mens den mest kjente har du kanskje sett på TV - statuetten som hvert år gis til verdige vinnere under Amandaprisutdelingen i Haugesund.
I samme kunstnerbolig
At Jannik Abel (50) har latt seg fascinere av Orklandkunstneren er ikke helt tilfeldig. En ting er at hen, i likhet med Kvakland, også benytter tre som materiale i sin kunst. En annen er at Abel i dag også bor på Nesodden i huset som Kvakland og hans kone, maleren Elisabeth Eggen, bodde i fra 1973. Der jobber hen i det samme atelieret og er omgitt av den samme naturidyllen som bakgrunn og inspirasjon som Kvakland. Hen har oppdaget hans kunst og fått øynene opp for både det kunstneriske uttrykket, det skarpe blikket på miljøkamp, hans aversjon mot forfengelighet og krigens meningsløshet.
Alvor og humor
Slektningene på Småøran minnes sin kunstneronkel som en stille og ettertenksom mann, men på ingen måte uten humor, ofte uttrykt ironisk og ikke minst selvironisk. Folk som ikke kjente Kvakland forvekslet kanskje kunstnerens beskjedne vesen med naivitet, noe de som kjente han blankt avviser - det var nok tvert imot.
«Han var nok en av de skarpeste og ubestikkelige på sitt vis…. han var nok selv klar over at hans verk ville innta sin rettmessige plass i norsk skulptur.»
Kunstnerkollega Johannes Block Hellum, 2012
Flere uttrykksformer
Jannik Abel mener Kvakland viser på utsiden hvordan angst kjennes på innsiden.
– Å lage noe vi kan gjenkjenne i oss selv, er jo kunstens fremste oppgave, for gjennom det speilet blir vi klokere på både oss selv og verden rundt oss, sier Abel, som fikk sin utdannelse ved Kunstakademiet i San Francisco.
Siden har hen stilt ut en rekke steder både i det offentlige rom, gallerier og museer - nasjonalt og internasjonalt. Abel startet sin kunstnerkarriere som gatekunstner. I tillegg til å jobbe med tre har hen i årevis jobbet med silketrykk, og i de senere årene også med fotografi.
Du kan bli bedre kjent med både Kristian Kvakland og Jannik Abel i sesong 3 av Kunstnerliv, når serien starter vinteren 2024.