Torsdag 6. juni blir det avholdt en stor beredskapsøvelse i Orkland. Hensikten er å se om beredskapsplanene fungerer mellom kommunen og nødetatene.

Å ha beredskapsøvelser med jevne mellomrom er en viktig del av kommunens virksomhet. Det kommunale tjenesteapparatet blir ofte sterkt involvert ved hendelser av ulik art.

Scenarioet for øvelsen denne gangen er at det har vært en alvorlig støveksplosjon ved Elkem Thamshavn på Orkanger. 

Skjermer omgivelsene

– Øvelsens formål er at dette skal være en realistisk trening og øving for å se om planverk fungerer slik de skal og kartlegge forbedringspotensial, sier øvingsleder Jomar Sjøhagen i politiet.

Det er en forholdsvis stor øvelse, men det er lagt inn en del begrensninger slik at publikum i liten grad vil merke den. 

– Det er blant annet ikke planlagt å bruke sirener og blålys på utrykningskjøretøy. Det vil heller ikke bli benyttet helikopter eller fartøy på sjøen, sier øvingslederen.

Involverte aktører

Foruten Orkland kommune og nødetatene er Statsforvalteren i Trøndelag, Hovedredningssentralen (HRS), Lokal redningssentral (LRS), Sivilforsvaret og frivillige organisasjoners redningsfaglige forum (FORF) involvert. Det vil også være ressurser fra lokalt Røde Kors og personell fra sanitetsforeningene i aktivitet under øvelsen. I tillegg er selvsagt Elkem Thamshavn sterkt involvert som objekteier med sitt industrivern, opplyser Sjøhagen.

Første gang 

Øvelsen er bestilt av Lokal redningssentral (LRS) Øvingsutvalg Trøndelag, og skal planlegges og gjennomføres i regi av LRS Øvingsforum sør, i nært samarbeid med Orkland kommune. Det er første gang en øvelse av dette slaget arrangeres i sørdelen av fylket. Etter at øvelsen er ferdig og evaluert i Orkland, sendes stafettpinnen videre til Ørland kommune, som vil være observatører under øvelsen.

– For oss er slike øvelser svært verdifulle, og vi er svært glade for å være valgt ut som den første kommunen i sørdelen av Trøndelag, sier beredskapssjef i Orkland kommune, Arnt Tronvoll.