Senterleder Roy Johansen var ikke vanskelig å be da Kjersti Løkken og Trine Andresen fra Orkland kommune ønsket seg standplass på Amfi-senteret på Bårdshaug.
Over 100 000 nordmenn lever med demens i Norge i dag. Tallet vil dobles innen 2050 på grunn av økende antall eldre. Her kan du lese mer om de ulike formene for demens
Samtidig utvikles stadig nye teknologiske løsninger som gjør at eldre kan bo hjemme så lenge som mulig og delta på ulike arenaer.
– Både demens og bruk av nye teknologiske hjelpemidler er noe de fleste av oss vil få kjennskap til i årene som kommer, enten selv eller som pårørende. Derfor ønsker vi å bidra med informasjon der vi treffer folk ansikt til ansikt, sier Kjersti Løkken, som er kommunens demenskoordinator.
Stedet de forventer å treffe folk er selvsagt på et kjøpesenter. Datoene er 20. og 21. september.
Butikkansatte bryr seg
– Vi tok kontakt med Roy Johansen og han ble oppriktig glad for henvendelsen, sier nytilsatt velferdsteknolog Trine Andresen.
– Selvsagt ble jeg glad. I løpet av et år har vi 2,3 millioner kundebesøk på de to Amfi-sentrene i Orkland, og vi møter daglig folk som på en eller annen måte er berørt av tematikken. Vi som jobber på kjøpesenter har en bred og sammensatt kontaktflate, og blir ofte kjent med mange ulike mennesker. Vi hilser på folk, slår av en prat, følger med og bryr oss. For mange representerer kjøpesenteret et trygt sted å være og vår jobb er å bidra til det, sier den engasjerte senterlederen, som synes det er flott at kjøpesenteret kan være en arena for å spre kunnskap.
Gjør små tiltak
Han forteller at demens ikke er et ukjent fenomen for de over 600 ansatte på de to kjøpesentrene på Orkanger, og at det kan gi seg ulike utslag.
– Et eksempel. Våre spisesteder oppdager fra tid til annen eldre gjester som er innom for å spise flere ganger i løpet av kort tid. Vi har lært at demente ofte glemmer at de har spist og derfor snakker spisestedene sammen om disse kundene. Det resulterer i at gjestene selvsagt får servert mat, men mindre porsjoner til en svært redusert pris, slik at det ikke skal gå så hardt ut over økonomien.
– Det er så godt å høre slike historier. Det er akkurat slik det skal være og vår jobb er informere slik at vi alle kan få økt innsikt, sier Løkken, som er svært opptatt av å være tilgjengelig for innbyggerne i sin jobb.
Det samme gjelder for Andresen, som under temadagene vil ha med seg ulike teknologiske hjelpemidler som folk kan stifte nærmere bekjentskap med.
Varme hender og gode hjelpemidler
– De nye hjelpemidlene vil bli et viktig supplement i framtidig tjenesteyting, der målet er at vi skal kunne bo lengst mulig i vårt eget hjem. Vi ser allerede at hjelpemidlene blir tatt godt imot og er til nytte for dem som har dem, samtidig som det frigjør tid for våre ansatte til å kunne prioritere riktig i en travel arbeidsdag, sier Andresen.
Her kan du lese mer om velferdsteknologi
Vil snakke med deg
Onsdag 21. september er den internasjonale Alzheimerdagen, så datoene for å stå på stand er ikke helt tilfeldig valgt. Orkland kommune har en målsetting om å bli en mer demensvennlig kommune, og åpenhet og kunnskap om temaet er viktige bidrag for å gjøre hverdagen bedre for både den som rammes og de som lever tett på.
Har du lyst til å ta en prat med Kjersti og Trine? Du treffer dem på Amfi-senteret på Bårdshaug tirsdag 20. september i tidsrommet 09.00 til 15.00 og onsdag 21. september fra klokken 15.00 til 19.00.