Orkland bibliotek har gått nye veier for å gjøre bøker tilgjengelige for barnefamilier. Gjennom samarbeidet med Trøndelag fylkesbibliotek har de lansert «Tøyveskebiblioteket Les for meg!» – et tilbud som sikrer at høytlesningsbøker finner veien hjem til barnefamilier via barnehagen. Vi tok en prat med Unni Knudsen Kvåle, bibliotekar ved Orkland bibliotek, for å lære mer om dette populære tiltaket.
– Hva er Tøyveskebiblioteket?
– Det er et tilbud vi gir til barnehager i Orkland kommune, forteller Unni. Det er et enkelt, men effektivt konsept: Vi fyller tøyvesker med høytlesningsbøker, som barnefamiliene kan låne med hjem via barnehagen. Det er en ordning som gjør det enklere for familier å få tilgang til bøker, spesielt for de som kanskje har lang vei til biblioteket, har en travel hverdag eller har få bøker hjemme fra før.
Hver tøyveske inneholder utvalgte høytlesningsbøker som er tilpasset barnehagebarn. Barnehagene får levert og hentet tøyveskene fra biblioteket. Ved garderoben i barnehagen henger tøyveskene, samt en plakat der familiene enkelt kan registrere lån og innlevering.
– Vi prioriterer barnehager som ligger lengst unna biblioteket i første omgang, men målet er at alle barnehager i kommunen skal få dette tilbudet etter hvert, understreker hun.
– Hvorfor er høytlesning viktig?
– Lesing bidrar til å utvikle barnas ordforråd og språkforståelse, sier hun. Det å sitte sammen og lese skaper også gode relasjoner og minner mellom barn og voksne. Gjennom tøyveskebiblioteket ønsker vi å legge til rette for at lesing blir en naturlig del av hverdagen.
– Hvordan har tilbudet blitt mottatt?
– Responsen har vært svært positiv, forteller Unni. Både barnehager, barn og foreldre har tatt godt imot tiltaket. Vi ser stor etterspørsel etter tøyveskene, noe vi tar som et veldig godt tegn på at tilbudet fyller et behov.
Hun trekker også frem det positive samarbeidet mellom biblioteket, barnehagene og de foresatte som en nøkkel til suksessen.
– Det er avgjørende for å nå ut til så mange som mulig og for å styrke barnas språkutvikling i trygge rammer, sier Unni Knudsen Kvåle, som håper at Tøyveskebiblioteket kan bidra til mange gode lesestunder i heimene rundt om i Orkland. Håpet er også at flere barnefamilier vil finne veien til biblioteket for å oppdage et enda større utvalg i barnelitteraturen.
For mer informasjon om Tøyveskebiblioteket, kan du kontakte bibliotekar Unni Knudsen Kvåle eller din lokale barnehage.
Hvorfor lese høyt for barn?
Å lese høyt for små barn har mange fordeler både for barnets utvikling og for båndet mellom barnet og leseren. Her er noen av de viktigste grunnene:
Språkutvikling: Når barn lytter til ordene som blir lest, utvikler de sitt ordforråd og lærer seg hvordan setninger bygges opp. Dette hjelper dem senere med både tale og skriving.
Lytteferdigheter: Å lytte til en historie krever konsentrasjon og oppmerksomhet, ferdigheter som er viktige i all læring.
Forståelse: Gjennom historier lærer barn om årsak og virkning, sosiale situasjoner, følelser, og andre kulturelle og samfunnsmessige aspekter, noe som bidrar til en dypere forståelse av verden rundt dem.
Fantasi og kreativitet: Å høre historier kan inspirere til kreativ tenking og utvikle barnas evne til å forestille seg ulike scenarier, karakterer og miljøer.
Følelsesmessig utvikling: Gjennom historier kan barn lære å identifisere og uttrykke egne følelser og empati for andre.
En kjærlighet til lesing: Tidlig eksponering for bøker og lesing kan legge grunnlaget for en livslang kjærlighet til å lese, noe som åpner dørene for kontinuerlig læring og personlig utvikling.
Kvalitetstid: Lesing skaper en unik mulighet for kvalitetstid mellom barnet og den voksne, noe som kan styrke båndet og gi barnet en følelse av trygghet og oppmerksomhet.