Denne uken (uke 11) gjennomføres Ungdata-undersøkelsen blant barneskole-elever i 5. til 7. trinn (Ungdata junior) og ved ungdomskolene i Orkland kommune.
Det gir verdifull informasjon om hvordan det faktisk er blant de unge.
– Og det kommer rett fra dem det gjelder. Vi får tilbakemeldinger, også vil det være viktig når vi planlegger hvordan vi skal jobbe med barn og unge i kommunen, sier SLT-koordinator i Orkland kommune, Karin Leknes Røttereng.
Høy svarprosent i 2021
Ungdata gjennomføres også ved de videregående skolene, hvor det er Trøndelag fylkeskommune som koordinerer undersøkelsen.
Men kommunen og fylkeskommunen samarbeider, slik at det er like ekstra-spørsmål både i ungdomsskolen og ved videregående. Da kan man sammenligne på tvers av alder, forteller Røttereng.
I utgangspunktet sendes undersøkelsen ut hvert fjerde år, men på grunn av at det har vært ønske om at alle kommunene i Trøndelag som gjennomfører Ungdata gjør det samtidig, gjøres det nå etter tre år i Orkland.
Sist var i 2021, og da fordelte svarprosenten og antall elever seg slik:
- 5. – 7. trinn: 86% - 620 elever
- Ungdomsskole: 87% - 611 elever
- Videregående skole: 75% - 431 elever
– Snart kan vi begynne å snakke om vi ser noen trender etter undersøkelsen i 2021. Om vi har lyktes med ting vi tok tak i og jobbet med da, eller om det er noe vi må jobbe mer med. Ungdata er vår temperaturmåling på hvordan det står til med barn og unge i vår kommune, sier Røttereng.
– Kan sammenligne oss med resten av landet
Ifølge Ungdata sine egne hjemmesider, er det velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet som er ansvarlig for gjennomføringen av undersøkelsene. Det i samarbeid med landets sju regionale kompetansesentre innen rusfeltet (KORUS).
Undersøkelsen omfatter et bredt spekter av temaområder, og elevene får spørsmål om blant annet foreldre, venner, skole, lokalmiljø, helse og trivsel. Ved ungdomsskole og videregående skole får elevene også spørsmål knyttet til blant annet rusmiddelmisbruk og vold.
Ifølge Ungdata selv skal undersøkelsen gi et godt innblikk i hvordan det er å være ung i Norge i dag.
– Over 200 norske kommuner skal delta i undersøkelsen, så derfor kan vi sammenligne oss med disse og flere andre kommuner i Trøndelag, sier Røttereng.
Resultatene av undersøkelsen er forventet i månedsskiftet april/mai.