– Det er en formidabel teknologisk utvikling på en rekke områder, og for oss er det interessant å følge med på hvordan ting gjøres i dag.
Det sier Gunnar Slupphaug (76), som er en av flere tidligere kolleger på teknisk etat som tidligere denne måneden var med på befaring på Steinshaugen vannforsyningsanlegg. Gunnar var ansatt som driftsleder for vei, vann, avløp, brann og renovasjon i Orkdal kommune fra 1978 til han begynte i renovasjonsselskapet Hamos i 1996.
– Vi er en fast gjeng som møtes på Bårdshaug Herregård første tirsdag hver måned for å mimre om gamle dager på «teknisk» og løse litt generelle verdensproblemer. Det er Morten Evjen og Ingebrigt Ustad som er primus motorer i veterangjengen, som i løpet av de siste årene er blitt forsterket med Tor Wongraven og Eilif Skjølberg, som må finne seg å gå under betegnelsen yngre læregutter.
«Usynlige» tjenester
De fleste av oss går ikke rundt og tenker på hva som må til for å få vann i springen, eller hva som skjer med det du spyler ned i do. Vi forventer bare at ting skal være i orden, og tenker ikke på alt av usynlig infrastruktur som må på plass for at samfunnet vårt skal fungere. Det er uinteressant for de fleste før det plutselig en dag ikke fungerer. Kanskje blir kloakkrøret ditt tett, gatelyset slutter å lyse, eller du får melding om at drikkevannet ditt må kokes. De som jobber med dette, blir ofte genuint opptatt av faget. Gunnar forteller at selv om de tidligere kollegene for lengst har lagt yrkeskarrieren bak seg, forsøker de å holde seg faglig oppdatert og har god dialog med tidligere arbeidsgiver, også etter kommunesammenslåingen.
Teknologiske nyvinninger
På «fagmøtene» på Bårdshaug Herregård ender ofte problemstillingene opp med å hevde at alt var bedre før i tida.
– Men vi er ganske raske til å innrømme at utviklingen på tidligere fagområder har gjort store sprang siden vi holdt på. Det ser vi når vi får være med vår tidligere arbeidsgiver på befaring. I tillegg til vannanlegget har de tidligere blant annet fått omvisning på trehusblokka ved Rosenvik og i Orklandbadet, et anlegg som virkelig imponerte veteranene.
Inkluderer gutta på drift
– Når vi skal på befaringer, inviterer vi også med oss tidligere kolleger fra uteseksjonen. De har sin egen veterangruppe som møtes jevnlig og som deler mange av de samme interessene som oss, forteller Gunnar, som forteller at de var til sammen tolv kolleger som besøkte anlegget på Steinshaugen.
Gunnar, som hadde ansvaret da Våvatnet erstattet Byavatnet som drikkevannskilde i Orkdal i 1989, synes det er spesielt artig å følge med i utviklingen på dette fagområdet.
– Det var interessant å se på det nye vannforsyningsanlegget og de teknologiske løsningene som er benyttet for å sikre både tilstrekkelig og godt drikkevann til befolkning og næringsliv, sier Gunnar, som er ekstra imponert over systemene som sikrer driftssikkerheten i dagens løsninger.
Julegrøt i Knyken
Han kan avsløre at ikke alt som ble gjort i gamle dager er i henhold til dagens standard. Men han forsikrer at de gamle røverhistoriene fra glansdagene holder seg godt, og bare blir bedre og bedre med årene. De månedlige treffene er blitt et viktig innslag i hverdagen for de tidligere kollegene, og nå ser de alle sammen fram til neste samling i desember.
– Da møtes vi til juleavslutning i Knyken, der har Tor Wongraven lovet servering av julegrøt. Vi gleder oss, smiler Gunnar Slupphaug.