Audun Eftedal har levd med kols i over 20 år. Nå anbefaler han både pasienter og de som lever sammen med dem å delta på Orkland kommunes temamøter om sykdommen.
Eftedal sitter i sofaen hjemme i leiligheten sin på Orkanger. Den pensjonerte lektoren har nådd de 80, men er levende opptatt av samfunnet rundt seg, selv om aksjonsradiusen nå begrenser seg til å bevege seg rundt i leiligheten. Grunnen til det er kols – sykdommen som i hovedsak skyldes mange år med røyking. Den fører til at slimhinnene i luftveiene blir betente over lang tid, noe som ofte fører til langvarig hoste, tung pust ved anstrengelser og plagsomt slim fra lungene.
Syk ti år etter røykeslutt
Etter 40 år med daglig røyking sluttet den avholdte lektoren på Follo. Det hadde ikke manglet på advarsler og gode råd. Ikke minst hadde det vært et mas fra ungene om å slutte i mange år, men det var jo dette med at det smakte så godt.
– Men jeg er på ingen måte bitter. Jeg burde jo ha visst bedre. Sykdommen har jeg skaffet meg selv og enda til brukt en million kroner på det. Men det tok faktisk ti år fra jeg sluttet å røyke til sykdommen ble konstatert. Jeg hadde jo håpet at jeg skulle slippe unna, sier Eftedal ettertenksomt.
Savner Resdalen
Det som startet med akutte anfall og ambulanseturer til sykehuset, har etter hvert utviklet seg til fjerde grad av den plagsomme lidelsen – den hardeste. For første gang i sine 80 leveår har han ikke vært på hytta i Resdalen i sommer, stedet som betyr så mye for han.
– Men jeg har mange gode minner som jeg kan kose meg med og i drømmer kan jeg fortsatt oppleve hvordan det er å være på fjellturer der, sier han stille, mens han myser ut på høstsola som titter inn gjennom vinduet.
Ingen sans for sutring
Samfunnsengasjementet er det ikke noe i veien med. Til tross for fysiske begrensninger holder Eftedal seg oppdatert på det meste fra sofaen gjennom litteratur, internett og sosiale media. Informasjonsteknologi har han aldri vært redd for og allerede i 1984 var han en av pionerene ved Follo da datafaget skulle inn i pensum.
– I sosiale media får jeg med meg alle kommentarene fra folk som er misfornøyd med alt. Alt fra det de mener er løgnaktige og udyktige politikere til dårlig helsevesen og håpløse kommuner. Mange forstår ikke at dette er angrep på demokratiet vårt. Vi skal være så glade for at vi har det systemet vi har. Mitt mantra er at hvis du har noe positivt å si så gjør du det, gjerne høyt. Har du noe du er misfornøyd med, så ta det opp med den det gjelder. Høylytt sutring derimot – det har jeg ingen sans for!
Anbefaler kols-kurs
For noen år siden gikk han og flere kols-pasienter på et kurs i regi av Orkdal kommune. Et kurs som Eftedal varmt vil anbefale til andre som også er rammet av sykdommen.
– Jeg har undervist på alt fra ungdomsskole til universitet, men maken til de to sykepleierne som holdt kurs om kols har jeg aldri opplevd. De formidlet faglig stoff på en helt forbilledlig måte. Uten å bruke vanskelige faguttrykk, men også uten å gjøre det for banalt, kom de med gode råd om hva man kan gjøre for å gjøre livet med sykdommen lettere. Det er krevende å leve med kols, men det finnes både måter å forstå den på, hvordan du kan håndtere negative tanker og få praktiske råd i hverdagen. På kurset fikk vi høre mye om det, og det var svært verdifullt.
Meld deg på!
Temamøtene består av fem korte samlinger, og du kan selv velge om du vil delta på ett eller flere av dem. Tilbudet er helt gratis og er åpent for både kols-pasienter og de som lever sammen med dem. Første samling er allerede 15. september på Folkehelsesenteret på Orkanger, så her er det bare å melde seg på!
Her finner du mer informasjon om tilbudet
Har du spørsmål eller ønsker å melde deg på? Ta kontakt på telefon 94 82 34 20