– Det varierer fra kommune til kommune hvordan disse rådene trekkes med i kommunale beslutningsprosesser, sier Kari Frøseth Johansen fra Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) i Trøndelag. Hun var en av tre kursansvarlige da rådsmedlemmer fra Heim, Hitra, Frøya, Rindal og Orkland var samlet på Orkanger. De andre to var Ina Myran fra FFO og Tina Rønning fra Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO).
Alle kommunale saker som gjelder personer med funksjonsnedsettelse, skal forelegges for rådet for personer med funksjonsnedsettelse. I tillegg kan rådet også ta opp saker på eget initiativ. Alle kommuner og fylkeskommuner skal ha et slikt råd.
Fellessamlinger for å styrke rådenes arbeid
– Dette er den sjette fellessamlingen vi har arrangert i Trøndelag etter siste kommunestyrevalg. Det er mange nye medlemmer i rådene og derfor er det viktig at vi bidrar med nyttig tips og råd, sier Johansen.
Hun forteller at dette handler blant annet om å informere om hvilke type saker rådene bør engasjere seg i og hvordan de bør jobbe. Det kan være alt fra store utbyggingssaker til universell utforming og framkommelighet i det offentlige rom til digital tilgjengelighet.
De tre kursholderne var skjønt enige om at Orkland har kommet langt når det gjelder det siste temaet.
Orkland kommune: Et eksempel på god praksis
– Vi pleier alltid å vise fram Orkland kommunes nettsider som eksempel på hvordan ting kan gjøres når det gjelder utvikling av nettsider. Her er det gjort mye godt arbeid både når det gjelder fargevalg, kontraster og lesbarhet til alternativ teksting av bilder og filmer. Her er Orkland langt fremme, sier Ina Myran.
Her kan du lese om samarbeid for å utvikle nettsider
Orkland kommune har lagt vekt på et tett og nært samarbeid med rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne, noe som også kom til nytte da søkelyset ble satt på det å benytte klart språk i helse og omsorgstjenestene.