Lørdag formiddag møttes ukrainere og representanter for Orkland kommune til et informasjonsmøte i Orkland rådhus. Møtet, som kom i stand etter initiativ fra den ukrainske foreningen i Trondheim, ble et varmt og godt møte mellom mennesker som vil hverandre vel.

Lørdag 26. mars 2022 – en måned og to dager etter at russiske styrker invaderte Ukraina, fikk de nyankomne flyktningene stifte nærmere bekjentskap med hva orklandssamfunnet kan by på.  Kommunestyresalen var fylt med nærmere 60 personer, både ukrainere som har vært bosatt i Orkland og nabokommunene i flere år, norske vertskapsfamilier og nylig ankomne flyktninger. De siste to ankom sågar møtet etter å ha landet på Værnes tidligere i formiddag.

Velkomne i Orkland

I sin velkomsthilsen la kommunedirektør Ingvill Kvernmo stor vekt på at kommunen vil gjøre sitt beste for at ukrainerne skal trives her. Hun forsikret alle om at innbyggerne i Orkland har gitt sterke signaler på at de vil stille opp og hjelpe til med det som er nødvendig for at de som kommer skal føle seg velkommen.

– Vi ønsker at dere skal føle trygghet hos oss i en situasjon som vi vet er svært vanskelig for dere, sa Kvernmo, med direkte adresse til de nyankomne, som i all hovedsak består av mødre og barn. Som kjent har president Volodymyr Zelenskyj krevd full mobilisering. Det medfører at alle vernepliktige er kalt inn og blir klargjort for krig. Ingen menn mellom 18 og 60 år får forlate landet.

Nye oppgaver

Olga Mosand, som er leder for den ukrainske foreningen i Trondheim, fortalte litt om hvilken rolle foreningen med i overkant av 40 medlemmer har hatt siden den ble etablert i 2018, og hvilken betydning den kan få nå når landet plutselig har havnet i en svært vanskelig situasjon.

– Foreningen har til nå vært en interesseforening og deltatt på ulike kulturarrangement og markert ukrainsk nasjonaldag hvert år. Nå jobber vi med å etablere åpen skole for ukrainske barn i Trondheim, slik at de kan treffe hverandre. Vi ser også på hvordan vi kan rekruttere ukrainske lærere og bidra med humanitær bistand, sa Mosand.

Hun sa at de også ønsker å bistå kommuner i Trøndelag som ikke er så vant til å ta imot et så stort antall flyktninger som det ser ut til å bli nå.

Ressurspersoner i kommunene

Blant de frammøtte var det flere ukrainere som har bodd flere år i Norge. En etter en presenterte de seg, fortalte om sin bakgrunn og at de vil være med å bistå landsmenn som nå kommer til landet vårt så godt de kan. Blant de frammøtte var det foruten ukrainere bosatt i Orkland, også rindalinger og skauninger med ukrainsk bakgrunn.

Opptatt av barna

Orkland kommune stilte med representanter for store deler av tjenesteapparatet for å informere om hva som venter de som kommer både i form av kommunale tilbud og aktivitetsmuligheter i lokalsamfunnet. Kommunalsjef for oppvekst, Solveig Melby, fortalte blant annet om barnehage- og skoletilbudet som venter de yngste.

– I norsk skole legges det vekt på både lek, læring, trygghet og trivsel. Alt dette er viktig for at barn skal ha det bra, og vi skal gjøre alt vi kan for at det også skal gjelde for deres barn, sa Melby.

Stort aktivitetstilbud

Kai Roger Magnetun og Johan Flønes orienterte om aktivitets- og fritidstilbudet i kommunen. Flønes fortalte blant annet om kommunens tre ungdomsklubber, der det var muligheter for alt fra spill og musikk til småprat og småflørting i sofaen. Den siste bemerkningen fikk latteren i gang i salen, da noen lurte på om det ikke fantes et slikt tilbud for voksne også.

Leder av idrettsrådet, Øyvind Løveseter Mikkelsen, presenterte mangfoldet av muligheter innenfor idretten og fortalte om hvordan aktivitetene er organisert, foreldrenes rolle og mulighetene for å skaffe til veie utstyr. Magnetun benyttet anledningen til å få fram frivilligsentralens rolle i lokalsamfunnene og oppfordret folk til å benytte seg av deres tilbud.

– Der er det alltid muligheter for en kaffe og en god prat, sa Magnetun.

En god start

Ordfører Oddbjørn Bang uttrykte i sin avslutningstale både medfølelse og beundring for det ukrainske folket, og håpet at de som kommer hit får oppleve trygghet i en svært krevende tid.

– Dere er velkomne til Orkland, sa Bang, og høstet stor applaus fra salen.

Det var tydelig at møtet ble godt mottatt, selv om det naturlig nok er mange andre tanker som preger de som akkurat er blitt tvunget på flukt og som vet lite om hva framtida bringer.

Beredskapsleder Arnt Tronvoll ledet møtet på en ryddig og klok måte, og Oksana Størseth tolket alt som ble sagt slik at budskapet ble forstått også av de som ikke har fått trønderdialekten helt under huden ennå.


Fakta om Ukraina

Grunnlagt: 24. august 1991 – erklært uavhengig fra Sovjetunionen
Hovedstad: Kyiv
Areal: 603 629 km2, Europas nest største land målt i areal. Bare Russland er større.
Befolkning: 41 588 354 (2021)
Styreform: Republikk
President: Volodymyr Zelenskyj
Statsminister: Denys Sjmyhal
Offisielt språk: Ukrainsk
Valuta: Ukrainsk hryvnia (UAH)
Nasjonaldag: 24. august
Nasjonalsang: Sjtsje ne vmerla Ukraina (Ennå er ikke Ukraina død)

Kilde: Wikipedia 26. mars 2022