– En solid bilpark er alfa og omega for oss i hjemmetjenesten. Det er et av våre viktigste arbeidsverktøy, så vi er avhengig av å ha gode biler. 

Det sier avdelingsleder for Orkdal hjemmetjeneste, Elvepromenaden og Fannrem trygdepensjonat, Mona Sommervold. De disponerer i dag 23 kommunale biler, som skal komme seg frem til brukere gjennom hele året – uansett vær. 

– Vi kjører overalt! Ofte er vi så tidlig ute på morgenene at brøytebilene ikke har kommet frem enda. Det kan være dårlig brøytet og glatt. Derfor er vi i all hovedsak avhengige av firehjulstrekkere, sier hun. 

– Må kjenne sin besøkelsestid 

I sommer ble det informert om at Orkland starter arbeidet med ny-anskaffelser, når dagens rammeavtale for kommunale kjøretøy utløper i starten av 2025. Helse disponerer rundt halvparten av kjøretøyene. 

Anskaffelsen foregår denne gangen som en dynamisk innkjøpsordning, som vil si at det er en totrinns anbudsprosess. Nå er Orkland i gang med første steg: Kvalifisering av leverandører. 

– Det er utlyst på Doffin (database for offentlige anskaffelser), og potensielle leverandører må kjenne sin besøkelsestid og melde seg på, sier bilansvarlig i Orkland, Erling Bjørkli. 

– Annerledes enn for fire år siden

Anbudet gjelder rundt 120 biler i en periode på fem år. I hovedsak skal alle være fossilfri, som både er lovpålagt og en del av klimasatsingen til kommunen, ifølge Bjørkli. 

– Markedet i dag er helt annerledes enn for fire år siden, da vi sist kjørte anbud. Utvalget av fossilfrie kjøretøy er blitt mye større, sier han. 

Neste steg er mini-konkurranser, som sier noe om konkret anskaffelse. 

– Det er lagt opp til at alt skal skje elektronisk, så all kommunikasjon foregår via Doffin, sier Bjørkli.