Orkland kommune tar grep for å redusere digitalt utenforskap. Gjennom prosjektet «Trygg på nett» skal det fra januar 2025 tilbys temabaserte gratis kurs som hjelper innbyggerne med å bli tryggere og mer selvhjulpne i en stadig mer digital hverdag.
– Målet vårt er å gjøre det enklere for folk å bruke mobiltelefon som et hverdagsverktøy. Mange synes det er vanskelig å henge med i den økende digitaliseringen i samfunnet, og vi ønsker å gi dem den støtten de trenger for å mestre dette, sier prosjektleder Olav Dombu.
Fra prosjekt til ordinær drift
Prosjektet er støttet med midler fra Digitaliseringsdirektoratet (DigDir) og vil vare fram til sommeren 2025. I løpet av denne perioden skal det gjennomføres fire identiske kurs på forskjellige lokasjoner i hele Orkland.
Etter sommerferien skal prosjektet evalueres, med mål om at tilbudet skal videreføres innen kommunens ordinære drift.
Her kan du lese mer om digital inkludering
Lokal medvirkning
– Vi har som mål å skape en modell som er bærekraftig - også etter prosjektperioden. Derfor har vi i løpet av november involvert både rådet for personer med nedsatt funksjonsevne og eldrerådet. De har gitt sine innspill til hvilke tema som bør prioriteres og kommet med sine innspill til hvilke hensyn som bør tas i forbindelse med gjennomføringen, forklarer Dombu.
Lavterskeltilbud for alle
Kursene, som vil ha mellom fem til 15 deltakere, er åpne for alle som opplever digitalt utenforskap, uavhengig av alder.
– Vi ønsker å møte folk der de er, både geografisk og kunnskapsmessig. Dette handler ikke bare om eldre, men alle som føler seg usikre digitalt, sier Dombu.
Oppstart i januar
«Trygg på nett» starter opp i januar, og kursene vil dekke temaer som deltakerne selv er med på å prioritere.
– Det er en stor styrke å ha erfaringene fra Seniornett i ryggen. De har gjort en viktig jobb for eldre på Orkanger, men vi vet at behovet er stort også i andre deler av kommunen, avslutter Dombu.
Påmelding før jul
I løpet av desember vil det bli mulig å melde seg på, og kommunen vil gå bredt ut med informasjon om hvordan dette skjer.
Vi vil selvsagt benytte kommunens digitale flater, men også sørge for at tilbudet blir bekjentgjort på ulike måter for de som ikke er digitale, avslutter Olav Dombu.
Har du eller noen du kjenner behov for hjelp til å bli tryggere på nett?